2.2 C
Ljubljana
Saturday, December 9, 2023

Tako je kongresu govoril Donald Trump: Vera in družina sta središče našega življenja, ne pa država!

»Evelyn, Elizabeth, Freddy in Robert, nocoj vsi molijo za vas. Cela Amerika žaluje z vami. Prosim vas, vstanite. Najlepša hvala. Želim, da veste, da se nocoj 320 milijonov ameriških src lomi za vas. Čeprav si ne moremo predstavljati, kako globoka je vaša žalost, lahko storimo to, da drugim družinam ne bo treba občutiti take žalosti,« je dejal Donald Trump in pozval kongres, naj odpravi pomanjkljivosti v zakonodaji, da kriminalci kot tudi tisti iz skupine MS-13 ne bi več mogli priti v ZDA.

 

Bil je trenutek čustev, trenutek, ko je v noči s torka na sredo jokalo pol kongresa, z izjemo demokratov, ki so v teh besedah videli rasizem in ksenofobijo. Trump se je namreč v svojem prvem govoru o stanju naroda pred kongresom, ki je trajal uro in dvajset minut, spomnil okrutnega zločina na Long Islandu.

»Nocoj so z nami dva očeta in dve materi: Evelyn Rodriguez, Freddy Cuevas, Elizabeth Alvarado in Robert Mickens. Njihove hčerke, najstnici Kayla Cuevas in Nisa Mickens, sta bili dobri prijateljici. bile su bliske prijateljice, živjele su na Long Islandu. Ampak septembra 2016, pred njunim 16. rojstnim dnevom, ki bi moral biti vesel dan, se nista vrnili domov. Ti dve prečudoviti deklici sta bili brutalno umorjeni, ko sta se sprehajali po mestu. Šest članov okrutne bande MS-13 je bilo obtoženih za umor. Večina teh kriminalcev je izkoristila luknje v zakonodaji, da bi v našo državo prišli kot mladoletniki. Na koncu so prišli v šolo, kamor sta hodili tudi Kayla in Nisa,« je povedal Trump in napovedal reformo migracijske zakonodaje.

Trump je dejal, da je Ameriko zajel val optimizma. »Če je pred nami gora, se povzpnemo na njo, če je pred nami meja, jo prečkamo, če imamo priložnost, jo izkoristimo. Stanje našega naroda je močno, ker je naš narod močan,« je dejal ameriški predsednik in naštel uspehe svojega prvega leta v Beli hiši: 2,4 milijona novih delovnih mest, rast plač, ena najnižjih stopenj brezposelnosti v zadnjih 45-letih, nižji davki. »Še nikoli ni bil boljši trenutek, da bi začeli živeti ameriške sanje. Kdorkoli ste in od koderkoli ste, to je vaš čas, če verjamete v sebe in Ameriko. Lahko sanjate vse, kar želite, skupaj pa lahko ustvarimo dobesedno vse,« je povedal in dodal: »V Ameriki vemo, da sta vera in družina središče našega življenja, ne pa država. Naše geslo je: ´Verujemo v Boga´!«

V nadaljevanju se je Trump spomnil vojnih veteranov, pohvalil se je, da je končal energetsko vojno proti ZDA zaradi fosilnih energentov, in napovedal odpiranje novih delovnih mest, predvsem v avtomobilski industriji, ter obnovo infrastrukture.

Trump je omenil tudi države, ki so bile proti suvereni pravici ZDA, da priznajo Jeruzalem kot glavno mesto Izraela. »Nocoj zahtevam, da v prihodnje denarno pomagamo samo prijateljem, nikakor pa ne sovražnim državam,« je dejal in dodal: »Ko po svetu krepimo prijateljstva, tudi jasno povemo, kdo so naši sovražniki.«

Share

Latest news

Related news