Tudi Porsche razmišlja o ukinitvi dizelskih motorjev

  • Napisal  STA, G. B.
Tudi Porsche razmišlja o ukinitvi dizelskih motorjev Foto: Calm Vistas / Wikipedia

O ukinitvi dizelskih motorjev po poročanju časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung razmišlja tudi nemški proizvajalec vozil višjega cenovnega razreda Porsche. Ta sicer ponuja le en model z dizelskim motorjem, zato bi bila po navedbah časnika odločitev lahko znana že na predstavitvi na frankfurtskem avtomobilskem salonu.

Porsche bo septembra v Frankfurtu predstavil nov model športnega terenca cayenne, ki je pred leti, ko je na ceste zapeljal kot prvi porsche z dizelskim motorjem, sprožil nemalo presenečenja v strokovnih krogih.

Če bodo na sejmu predstavili le bencinsko različico, je po navedbah poznavalcev, na katere se v ta teden objavljenem prispevku sklicuje časnik, zelo verjetno, da dizelskih motorjev v porschejih ne bo več.

Kot je za časnik povedal predstavnik družbe, vodstvo preigrava različne scenarije, a še ni sprejelo nikakršnih odločitev. Po navedbah časnika naj bi sicer premlevali dve glavni možnosti: da tokratni cayenne še ponudijo z dizelskim motorjem, vendar bo ta zadnji s Porschejevih proizvodnih linij, ali pa da se že sedaj povsem odrečejo v zadnjem času precej manj priljubljeni različici motorja.

Odločitev je tvegana, saj je bilo 82 odstotkov cayennov, ki so jih v prvem letošnjem polletju prodali v Nemčiji, opremljenih z dizelskim motorjem. Na Kitajskem in v Ameriki je medtem povpraševanje povsem drugačno, saj Porsche tam ni prodal praktično nobenega dizelskega cayenna.

Porsche je sicer eden od vpletenih v afero z goljufanjem na testih izpustov dizelskih avtomobilov. Programsko opremo za goljufanje so oblasti odkrile v modelu cayenne s trilitrskim dizelskim motorjem, zato se je nemška vlada odločila za vpoklic 22.000 vozil.

Porsche sodi pod okrilje avtomobilskega koncerna Volkswagen. Krovna znamka koncerna se je v afero z dizelskimi motorji zapletla leta 2015, tudi Porsche pa naj bi uporabljal programsko opremo, ki zagotovi nižje izpuste na testiranju kot v rednem prometu, t. i. "nastavitev za ogrevanje".

V luči posledic afere so se minuli teden v Berlinu sestali vodilni v nemški avtomobilski industriji in visoki politični predstavniki ter razpravljali o prihodnosti dizelskih motorjev. Srečanje so sklenili z dogovorom, da bodo okoljsko škodo, ki jo povzročajo dizelski motorji, poskusili zmanjšati s posodobitvijo programske opreme, ki jo bodo vgradili v več kot pet milijonov vozil. Ta naj bi izboljšala sisteme za filtriranje škodljivih emisij in zmanjšala raven strupenega dušikovega monoksida za 25 do 30 odstotkov.

Volkswagen je zdaj napovedal dodaten ukrep, in sicer popust za vse, ki bi želeli svoje staro dizelsko vozilo zamenjati za nov, okolju prijaznejši avtomobil. Popust bo znašal od 2000 evrov za manjši model up! do 10.000 evrov za prestižnejši model touareg. Tisti, ki bi se odločili za hibridno, električno ali na zemeljski plin gnano vozilo, bodo deležni še dodatnega popusta.

nazaj na vrh