ZDA naj bi omilile osnutek resolucije proti Severni Koreji

  • Napisal  B.S.
Simbolična fotografija- zasedanje VS OZN Simbolična fotografija- zasedanje VS OZN Foto: White House/Wikimedia Commons; PD

ZDA so po navedbah diplomatov pripravile nov, omiljen osnutek resolucije, ki predvideva strožje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega jedrskega in raketnega programa in o katerem naj bi Varnostni svet ZN glasoval danes. V spremenjenem osnutku naj bi ZDA pristale na nekatere zahteve stalnih članic VS ZN Rusije in Kitajske.

Kot ob navajanju diplomatskih virov poroča francoska tiskovna agencija AFP, so ZDA po štirih dneh težkih pogajanj s Kitajsko in Rusijo omilile najostrejše dele osnutka resolucije.

Med drugim naj bi tako po novem naftni embargo proti Severni Koreji uvedli postopoma, dela, ki je predvideval zamrznitev premoženja severnokorejskega voditelja Kim Jong Una v tujini, pa naj bi sploh ne bilo več v resoluciji. Omiljen naj bi bil tudi del, ki govori o severnokorejskih delavcih v tujini in o inšpekcijah severnokorejskih ladij, za katere obstaja sum, da prevažajo orožje. Ostaja pa v osnutku resolucije prepoved izvoza tekstila iz Severne Koreje, še poroča AFP.

Zaenkrat sicer ostaja neznanka, kako bosta glasovali stalni članici VS ZN Kitajska in Rusija, ki imata pravico veta in načeloma veljata za zaveznici Severne Koreje. Za sprejem resolucije je potrebno, da zanjo glasuje devet od 15 članic VS ZN, ob tem da jo mora podpreti vseh pet stalnih članic, poleg omenjenih dveh še ZDA, Velika Britanija in Francija.

Iz Pjongjanga so pred tem v odzivu na pripravo nove resolucije VS ZN davi sporočili, da bodo ZDA plačale visoko ceno, če bo ta "nezakonita" resolucija sprejeta.

Kot je sporočilo tamkajšnje zunanje ministrstvo, so pripravljeni uporabiti "vsako obliko skrajnih sredstev" in prizadejati ZDA "največjo bolečino in trpljenje", ki ga je kadarkoli doživela. Zagrozili so še, da so razvili orožje, s katerim se lahko uprejo vse bolj sovražnim dejanjem in jedrski grožnji ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Severna Koreja je v začetku meseca izvedla svoj šesti jedrski poskus. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki naj bi jo bil Pjongjang po lastnih navedbah sposoben namestiti na raketo dolgega dosega. To naj bi bil največji in najuspešnejši jedrski poskus Severne Koreje doslej.

B.S.

nazaj na vrh