Zaradi oporečnih jajc krizni sestanek ministrov EU

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Rasbak/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

EU bo sklicala krizni sestanek ministrov zaradi jajc, ki vsebujejo insekticid fipronil, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP dejal evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis. Med drugim naj bi s sestankom dosegli, da bi Nizozemska, Belgija in Nemčija prenehale z medsebojnimi obtožbami.

"Valjenje krivde in izpostavljanje domnevnih krivcev nas ne bo pripeljalo nikamor in to želim ustaviti," je dejal komisar, ki sicer prihaja iz Litve. Še pomembneje pa je "obvladati situacijo, zbrati informacije in se osredotočiti na analizo ter lekcije", ki bodo omogočile izboljšanje sistema in preprečitev kriminalnih aktivnosti, je dodal.

"Točno o tem sem govoril z nemškim, belgijskim in nizozemskim ministrom ta teden. Predlagal sem srečanje na visoki ravni z vpletenimi ministri ter predstavniki agencij za varne hrane vseh v škandal vpletenih držav, takoj ko bomo imeli na voljo vsa dejstva," je dejal Andriukaitis.

Od izbruha škandala so kontaminirana jajca odkrili v najmanj 11 evropskih državah, več milijonov jajc in na tone jajčnih proizvodov pa so umaknili s trgovskih polic. Nazadnje je odkritje oporečnih jajc v četrtek zvečer razkrila Danska - šlo je za 20 ton jajc, ki so jih uvozili prek belgijskih dobaviteljev.

V Franciji so medtem danes razkrili, da so od aprila v državi prodali skoraj četrt milijona z insekticidom kontaminiranih jajc. Minister za kmetijstvo Stephane Travert je sicer zagotovil, da je tveganje za potrošnike nizko. "Tveganje za človeško zdravje je zelo nizko, tako zaradi zaznane ravni fipronila v kontaminiranih jajcih kot zaradi francoskih navad pri uživanju hrane," je dejal.

Nemčija, Belgija in Nizozemska so se v zadnjih dneh spustile v besedne vojne o tem, kdo je kriv za škandal. Nemčija je zahtevala preiskavo "kriminalnih" aktivnosti. Belgija je nizozemske oblasti obtožila, da so za oporečna jajca vedele že od novembra 2016 in niso obvestile drugih držav, kar pa so Nizozemci zanikali. Belgijci sami so preiskavo sprožili že junija, a so o njej zaradi interesa postopka molčali, kar je razjezilo javnost.

Nizozemske in belgijske oblasti so v četrtek izvedle skupne racije in aretirale dve osebi iz nizozemskega podjetja, ki naj bi bilo v središču krize.

Doslej zbrani podatki kažejo, da je škandal zakuhalo nizozemsko podjetje Chickfriend, ki so ga kmetje najeli za zdravljenje kokoši, ki jih je napadel zajedavec rdeča pršica. Fipronil naj bi Chickfriendu dobavljal belgijski dobavitelj, ki so ga mediji izpostavili kot podjetje Poultry-Vision, pri vsem skupaj pa naj bi sodelovalo še eno, doslej še neidentificirano nizozemsko podjetje.

Fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko namreč ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

V Sloveniji doslej kontaminiranih jajc še niso odkrili. Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo pred dnevi obvestili, da bi se oporečna jajca iz Nizozemske lahko pojavila v Sloveniji v izdelkih proizvajalca Eipro-Vermarktung iz Nemčija in dobavitelja v Slovenijo Transgourment iz Avstrije.

Kot so zagotovili v upravi, sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj. Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo, so dodali.

nazaj na vrh