Venezuelski predsednik Maduro se želi pogovoriti s Trumpom

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Jonathan Alvarez C/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pozval svojega zunanjega ministra Jorgeja Arreaza, naj organizira telefonski pogovor ali srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je proti njemu uvedel sankcije. Hkrati pa je Maduro napadel Trumpa, da je prišel na oblast "v čudnih okoliščinah", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vas ne zanima, da bi se pogovorili z Venezuelo? Tu sem," je Maduro dejal po poročanju venezuelskega časnika El Nacional v nagovoru sporni ustavodajni skupščini v četrtek.

Hkrati pa je Maduro tudi napadel Trumpa, češ da je prišel na oblast "v čudnih okoliščinah". Namignil je tudi, da so bile ZDA vpletene v napad na vojaško oporišče Paramacay v nedeljo. "Teroristični napad na utrdbo Paramacay (...) je bil izraz nove Trumpove dobe," navaja Madura nemška tiskovna agencija dpa.

Venezuelski predsednik je predlagal, da bi se s Trumpom srečala 20. septembra v New Yorku ob robu zasedanja generalne skupščine ZN, na kateri se bodo zbrali voditelji držav, piše francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so proti Maduru uvedle sankcije 31. julija, dan po spornih volitvah v ustavodajno skupščino, ki jo je Washington označil za nelegitimno in da služi "diktatorju". Sledilo je še več sankcij proti drugim članom skupščine.

Venezuelska opozicija je v četrtek obtožila vlado preganjanja, potem ko je vrhovno sodišče ta teden dva župana obsodilo na 15 mesecev zapora, ker nista preprečila protivladnih protestov. Po informacijah opozicije so uvedli pravne postopke že proti 23 županom.

Venezuelska 545-članska ustavodajna skupščina si je v torek podelila neomejena pooblastila za vladanje, poslancem pa je vojska prepovedala vstop v zgradbo. Med drugim so odpustili tudi generalno državno tožilko Luiso Ortega. Opozicija je vlado zato obtožila nezakonitega zavzetja parlamenta in znova opozorila na nevarnost diktature.

nazaj na vrh