Severnokorejski vojski bi se pridružilo 3,5 milijona prostovoljcev

  • Napisal  STA, G. B.
Severnokorejski vojski bi se pridružilo 3,5 milijona prostovoljcev Foto: Roman Harak / Wikipedia

Severna Koreja je danes sporočila, da je pripravljenost na priključitev vojski izrazilo 3,5 milijona prostovoljcev, ki nasprotujejo novim sankcijam Združenih narodov in so se pripravljeni boriti proti ZDA. V državi s približno 25 milijoni prebivalcev to predstavlja sedmino celotne populacije.

Severnokorejski časnik Redong Sinmun je poročal, da so prostovoljci ponudili, da se ponovno oz. na novo pridružijo vojski, potem ko je severnokorejska tiskovna agencija KCNA v ponedeljek obsodila nove sankcije Združenih narodov, ki so jih uvedli zaradi novih raketnih testov Severne Koreje, poroča Reuters.

Nazadnje se je večje število prostovoljcev javilo za služenje v vojski, ko je avgusta 2015 v demilitaliziranem območju med Korejama eksplodirala mina - takrat se je javil milijon prostovoljcev.

Odnosi med ZDA in Severno Korejo se hitro zaostrujejo, saj si državi izmenično grozita z napadom oz. odgovorom nanj. Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek Pjongjangu zagrozil z "ognjem in gnevom", Severna Koreja pa se je odzvala z grožnjo, da bo napadla otok Guam, ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu. Kljub številnim pozivom mednarodne skupnosti, naj državi umirita retoriko, se grožnje nadaljujejo.

nazaj na vrh