Bruselj ponavlja poziv k spoštovanju španskega ustavnega reda

  • Napisal  STA, G. B.
Evropska komisija se je postavila na stran Madrida. Evropska komisija se je postavila na stran Madrida. Foto: Amio Cajander / Wikipedia

Evropska komisija je danes v odzivu na dogajanje v Kataloniji, kjer regionalne oblasti trdijo, da so se v torek simbolno izrekle za neodvisnost, njeno dejansko razglasitev pa so preložile, da bi dale priložnost dialogu z Madridom, izpostavila vnovičen poziv k spoštovanju španskega ustavnega reda.

Evropska komisija je o razmerah v Španiji, ki jih pozorno spremlja, danes na kratko razpravljala na rednem tedenskem kolegiju, je v Bruslju povedal podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija ob tem ponavlja poziv k celovitemu spoštovanju španskega ustavnega reda ter zaupa španskim institucijam, premierju Marianu Rajoyu in drugim političnim silam, ki si prizadevajo najti rešitev v skladu s špansko ustavo.

Poleg tega podpira prizadevanja za premostitev delitev in drobitve za zagotovitev enotnosti in spoštovanja španske ustave, je Dombrovskis z nekaj drugačnimi odtenki ponovil stališče komisije, sporočeno po referendumu o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra.

Članicam EU po navedbah bruseljskih virov pri EU ustreza stališče komisije, saj pomeni, da se jim ni treba ukvarjati s tem vprašanjem, ki ga za zdaj v Bruslju in na sploh v EU odrivajo stran, kljub katalonskim pozivom k posredovanju.

To je "izjemno zapleteno in občutljivo vprašanje", ravnati je treba zelo, zelo previdno, pravijo viri pri EU ter položaj ponazarjajo z vprašanjem, ali si je mogoče predstavljati, da bi EU posredovala med Škotsko in Londonom.

EU sicer izpostavlja stališče, da je treba spoštovati vladavino prava in da zaupa demokraciji v Španiji. Nekateri bruseljski viri pri EU izpostavljajo tudi oceno, da se dogajajo nekateri pozitivni premiki.

Katalonski premier Carles Puigdemont je v torek poudaril, da namerava uresničiti voljo ljudi, ki so se na referendumu ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo izrekli za neodvisnost, a obenem predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov.

Puigdemont je podpisal deklaracijo o neodvisnosti, vendar katalonske oblasti trdijo, da je bilo to simbolno dejanje in da dejansko razglasitev neodvisnosti prelagajo, da bi dali priložnost dialogu z Madridom. Še naprej tudi pozivajo k mednarodnemu posredovanju.

nazaj na vrh