Zavezani demokraciji, svobodi in resnici!

Zavezani demokraciji, svobodi in resnici!

Tednik Demokracija je v ponedeljek, 5. septembra, praznoval 20-letnico nepretrganega izhajanja. Časopisi z imenom Demokracija imajo sicer v slovenskem medijskem prostoru že dolgo tradicijo. V letih 1918−1919 je Slovenska socialna matica izdajala Demokracijo kot domoljubno revijo. Duhovne, miselne in vsebinske korenine sedanje Demokracije segajo v pomlad 1947.

Tednik Demokracija je namreč izhajal v Gorici in Trstu v letih 1947–1963 kot glasilo protikomunistične Slovenske demokratske zveze. Njenega prvega urednika Andreja Uršiča so agenti Ozne 31. avgusta 1947 ugrabili v bližini Kobarida. Časnik se je pod njegovim urednikovanjem že od prve številke odločno zavzemal za pravice Slovencev na Goriškem in Tržaškem, hkrati pa razgaljal resnico o rdečem režimu v takratni Federativni ljudski republiki Jugoslaviji, o spletkah tržaške OF in o nenehnih montiranih procesih, aretacijah in zaplembah v titoistični Sloveniji. V času t. i. Nagodetovega procesa avgusta 1947 je bila Uršičeva Demokracija verjetno edini medij v slovenščini, ki je sproti in obširno poročal  o resničnih ozadjih te sodne farse ter se jasno opredelil proti njej. Uršiča je Ozna odpeljala v ljubljanske zapore, od koder se ni nikoli vrnil. Najverjetneje je bil umorjen.
 V letih demokratičnih sprememb na Slovenskem 1989–1991 je izhajal neodvisni časopis Demokracija, ki je bil sprva glasilo Slovenske demokratične zveze, kasneje pa glasnik Demokratične opozicije Slovenije – Demosa. Bil je prvi pravi opozicijski in strankarski časopis v Sloveniji po letu 1945 in je imel pomembno vlogo pri zmagi koalicije Demos na volitvah 1990. Ljudi je nagovarjal s temami, ki so bile prej v totalitarnem komunističnem režimu desetletja zamolčane in zavestno pometene pod preprogo. Žal je v začetku leta 1991 nehal izhajati. Prva številka zdajšnjega slovenskega političnega tednika Demokracija je izšla pred dvajsetimi leti. Časopis se je kljub sprva slabim gmotnim razmeram in majhni uredniški ekipi, ki je prišla iz takrat usihajočega Slovenca, z jasno, dosledno in kritično uredniško politiko postopoma začel uveljavljati. V javnosti je bil prepoznan in oglaševan kot tednik slovenske pomladi. Avgusta 2000 se je Demokracija oblikovno prenovila in začela izhajati kot revija. V mesecih pred  tem je v njeno lastniško strukturo kot večinski lastnik vstopil uspešen avstralski podjetnik slovenskega rodu Dušan S. Lajovic.

nazaj na vrh