Ministrica za zdravje mora oditi!

Ministrica za zdravje mora oditi!

Že dlje časa napovedana interpelacija zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc je vložena. Spodbudil jo je predvsem tragični dogodek v Izoli, kjer je pacient umoril zdravnika in policista, kar je sprožilo nove očitke o razmerah v zdravstvu.

Po tragediji v Izoli so se namreč začeli oglašati tisti, ki opozarjajo na slabe razmere v slovenskih zdravstvenih ustanovah, kar nedvomno pripomore tudi k velikemu nezadovoljstvu pacientov, posledično pa prihaja do groženj in fizičnih obračunov, ki jih črne kronike v časopisih običajno niti ne beležijo. Prav tako je slabo poskrbljeno za neposredno varnost zdravstvenega osebja in bolnikov. Vse to pa je le pika na i v številnih očitkih na račun ministrice Milojke Kolar Celarc, ki bi se je po nekaterih namigih rad rešil celo premier Miro Cerar (čeprav jo navzven podpira), vendar jo za zdaj noče žrtvovati, saj se zaveda, da zanimanja za ministrske funkcije v njegovi vladi ni veliko.

Izolska travma
Konec poletnih počitnic je bil za ministrico precej težak – po izolskem streljanju so se začele oglašati različne organizacije in ji za dogodek pripisujejo objektivno odgovornost. Tako Zdravniška zbornica Slovenije kot sindikat Fides sta neposredno po dogodku sklicala tiskovno konferenco, na kateri je na Milojko Kolar Celarc – slednja je bila v devetdesetih letih državna sekretarka za finance – letela vrsta očitkov. »Kako lahko nekdo zbrano, brez skrbi, z mislijo na bolnika opravlja svoje delo, ko nima časa, ko menedžment pritiska zaradi zmanjševanja stroškov, človek pa ne ve, ali bo živ prišel iz službe,« se je vprašal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina pa meni, da ministrica nosi najmanj objektivno odgovornost za ta tragični dogodek, ki je posledica predlogih čakalnih dob. »Z njenim neukrepanjem pri skrajševanju čakalnih dob in nerazumevanjem potrebe po odpravi vzrokov, ki so pripeljali do problemov v zdravstvu, se pojavlja tudi vprašanje subjektivne odgovornosti,« meni Možina. Zdravniška zbornica je izrazila tudi ogorčenje zaradi izjav ministrice, da dolge čakalne vrste ne morejo biti razlog za tragični primer v Izoli.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji! Revijo lahko kupite na svojem najljubšem prodajnem mestu.

nazaj na vrh