Shiffrinovi kljub virozi lisičkin veleslalom, Hirscher tudi tokrat brez konkurence

  • Napisal  STA, G. B.
Še naprej ostaja nepremagljiva. Američanka Mikaela Shiffrin. Še naprej ostaja nepremagljiva. Američanka Mikaela Shiffrin. Foto: Facebook

Američanka Mikaela Shiffrin je zmagala na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Kranjski Gori. Na tekmi za 54. Zlato lisico je bila druga Francozinja Tessa Worley, tretja pa Italijanka Sofia Goggia. Sedmo mesto je delila najboljša Slovenka Tina Robnik, Meta Hrovat je bila 13., Ana Drev pa 20.

Dvaindvajsetletnica iz Kolorada, ki je imela v zadnjih dneh težave s trebušno virozo, je upravičila visoka pričakovanja ter od začetka sezone še osmič zmagala. V novem letu je zmagala še na tretji tekmi. To je njena že 39. zmaga v svetovnem pokalu. Zanimiv je tudi podatek, da sta pred dopolnjenim 23. rojstnim dnevom le Annemarie Moser Pröll (41) in Ingemar Stenmark (40) osvojila več zmag. Seveda pa ima Shiffrinova, ki ima rojstni dan 13. marca, priložnost prehiteti oba. Nova priložnost se ji bo ponudila že v nedeljo, ko je glavna favoritinja za zmago na slalomu za 54. Zlato lisico.

Nagajala ji je viroza

"Čeprav se nisem najbolje počutila in so se v finalu čutile grbine, je bilo zabavno. Skušala sem ujeti pravo ravnotežje med napadalnostjo in pravo mero tveganja. Mislim, da mi je zelo dobro uspelo ujeti prave občutke," je bila navdušena Shiffrinova, ki je po številu zmag v svetovnem pokalu na šestem mestu večne lestvice med alpskimi smučarkami.

Več zmag imajo le rojakinja Lindsey Vonn (78), Avstrijka Annemarie Moser-Pröll (62), Švicarka Vreni Schneider (55), Avstrijka Renate Götschl (46) ter Švedinja Anja Pärson (42).

Na obeh progah se je trenutno najboljši smučarki najbolj približala le aktualna svetovna prvakinja in najboljša veleslalomistka minule zime Francozinja Tessa Worley (+0,31), ki je po prvi vožnji zaostala 86 stotink sekunde, v finalu je uspela zaostanek zmanjšati, a ne dovolj, da bi osvojila še tretji veleslalom za Zlato lisico, potem ko je lani slavila v Mariboru, leta 2012 pa v Kranjski Gori.

Z osmega mesta prve vožnje se je na zmagovalne stopničke uspela prebiti Italijanka Sofia Goggia (+0,91), ki se je lahko v Kranjski Gori srečala tudi s svojo tekmovalko na progah in prijateljico zunaj prog Ilko Štuhec.

Mariborčanka, ki je zaradi okrevanja po operaciji poškodovanega kolena na prisilnem počitku, je v ciljni areni navijala ter se veselila novega ekipnega uspeha slovenskega ženskega smučanja. Prvič se je zgodilo, da so se na nadomestnih lisičkinih veleslalomskih tekmah v Kranjski Gori tri Slovenke uvrstile v prvo dvajseterico.

Najbolj se je izkazala Tina Robnik (+1,39), ki je v življenjski formi. Šestindvajsetletnica ni klonila pod pritiskom, ko je v Lienzu po tretjem času padla na enajsto mesto. V finalu je ubranila sedmo izhodišče za najboljši dosežek v karieri, ki si ga je z napadalno vožnjo priborila že na prvi progi. Sedmo mesto je delila s Švedinjo Saro Hector, stopničke pa sta obe zgrešili za 48 stotink sekunde.

Lučanka je prav pred domačim občinstvom za dve mesti izboljšala svojo doslej najboljšo uvrstitev, ko je zablestela že na uvodni tekmi sezone z devetim mestom v Söldnu.

"V prvi vožnji sem bila kar precej nervozna na startu, a med samo vožnjo sem se super uspela sprostiti in napadati. Po prvem teku me je pomirilo, ko sem videla, da sem s tako vožnjo pripeljala do sedmega mesta. V drugem teku sem bila nato bolj sproščena in sem dobro izkoristila energijo navijačev, ki so mi dali dodatno moč. Proga je bila v prvem teku lepo postavljena, bil je lep veleslalom, drugi tek pa je bil specifičen, nenavaden, dosti je bilo naravnost, tako da je bilo treba dosti spuščati in iti v tisto cono neugodja, a mislim, da mi je dobro uspelo," je dejala po končani preizkušnji.

Lep skok po lestvici je uspel obetavni 19-letni domačinki iz Kranjske Gore Meti Hrovat (+1,98), na prvi progi 22., ki je osvojila 13. mesto, v svetovnem pokalu je bila boljša le enkrat. Ob koncu lanskega leta z osmim mestom v Lienzu. Najbolj izkušena slovenska tekmovalka 32-letna Ana Drev (+2,61) je pristala na 20. mestu, po prvi vožnji je bila 19., in tako zaokrožila odličen ekipni uspeh.

Shiffrinova si je v skupnem seštevku zagotovila že 1181 točk ter se zdi lov na svetovni rekord največ osvojenih točk v eni sezoni vse bolj verjeten. Tega še drži slovenska šampionka Tina Maze z osvojenimi 2414 točkami v sezoni 2012/13. Vrzel med prvo- in drugouvrščeno je velikanski. Rebensburgova na drugem mestu ima 534 točk oziroma 647 manj od vodilne.

Peti veleslalom v sezoni je prinesel tudi spremembo vodstva v posebnem seštevku discipline. Rebensburgovo (322), ki je preizkušnjo za Zlato lisico končala na 11. mestu, sta prehitela tako nova vodilna Shiffrinova (385), kot Worleyjeva (330). V veleslalomskem seštevku so dobre tudi Slovenke. Robnikova (113) je deveta, Drevova (107) 11., Hrovatova (73) 17.

Preostale tri Slovenke se niso uvrstile v finale; Ana Bucik ga je zgrešila za 79 stotink sekunde, zaostanek 4,28 sekunde je pomenil 37. čas prve vožnje. Andreja Slokar je bila 52. (+5,77), Desiree Ajlec pa 59. (+6,04).

Zlata lisica se bo sklenila v nedeljo s slalomom s šestimi Slovenkami na startu in prvima slovenskima favoritinjama Bucikovo in Marušo Ferk.

Kljub temu, da je ves čas rosilo in da vreme ni bilo najbolj prijazno, je bil vodja tekmovalne proge Mitja Dragšič zadovoljen s tem, kako je proga, ki so jo utrdili tudi s soljo, zdržala do konca in se ni predrla. Pričakuje, da je proga dovolj debela in utrjena, da bo brez težav zdržala tudi slalom.

Hirscher zmagal na veleslalomu v Adelbodnu, Kranjec peti

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagal na veleslalomu alpskih smučarjev v švicarskem Adelbodnu. Na drugem mestu je bil Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,17), tretji pa Francoz Alexis Pinturault (+0,21). Edini slovenski finalist Žan Kranjec je delil peto mesto (+1,20).

Štefan Hadalin, drugi slovenski predstavnik, je odstopil v prvi vožnji.

Avstrijec Marcel Hirscher je vodi po prvi vožnji, na drugem in tretjem mestu pa sta mu sledila Norvežana Henrik Kristoffersen (+0,11) in Leif Kristian Nestvold Haugen (+0,65). Kranjec je bil 10., v finalu, dosegel je tretji čas, pa se je po prihodu v cilj v vodstvu izenačil z Avstrijcem Manuelom Fellerjem. Oba sta bila potem dolgo na vrhu, tudi ameriški zvezdnik Ted Ligety jima ni bil kos, saj ni prišel do cilja. Prvi ju je, s slabo sekundo prednosti, ugnal Pinturault, bronasti veleslalomist na prejšnjih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in peti po prvi vožnji.

Pred nastopom najboljše trojice s prve proge je bil drugi Italijan Luca de Aliprandini, ki je s četrtim mestom zabeležil svoj najboljši izid kariere. Nestvold-Haugen pa je nazadoval na rob deseterice. Pinturaulta je nato le za štiri stotinke ugnal Kristoffersen, ki pa je imel veliko težav v zaključni strmini in je zmajeval z glavo, saj je bil na vrhu še Hirscher. Ta je s 17 stotinkami prednosti zabeležil 51. zmago v karieri, čeprav se je še bolj, kot Norvežan, "lovil" na izjemno težki ciljni strmini.

Kristoffersen se je moral zadovoljiti s šestim drugim mestom v tej sezoni, Hirscher pa je zabeležil petindvajseto veleslalomsko zmago in v skupnem seštevku zmag na večni lestvici le še za tri zaostaja za legendarnim Avstrijcem Hermannom Maierjem (54), na čelu pa je še vedno daleč pred vsemi Šved Ingemar Stenmark (86).

V svetovnem pokalu je Hirscher še povečal skupno vodstvo (774), sledita pa, tako kot na tekmi, Kristoffersen (660) in Pinturault (502). Hirscher (420) je na čelu veleslalomskega seštevka, tudi tu sta na drugem in tretjem mestu Kristoffersen (365) in Pinturault (240), šesti pa je Kranjec (169).

Tekma je potekala v lepem in sončnem vremenu, četudi je sprva kazalo, da morebiti tekmovanja niti ne bo, vendar je Mednarodna smučarska zveza v petek prižgala zeleno luč za izvedbo, ko so organizatorji zagotovili, da bo danes zgodaj zjutraj odprta edina večja cestna povezava z Adelbodnom iz Frutigena. Prireditelji so imeli veliko težav z utrjevanjem proge, saj je pred tem dva dni močno deževalo. V prejšnjih dnevih so bile zaprte številne ceste v okolici in tudi edina glavna do tega zimskošportnega središča.

Zato so pripravili obvoz za nujne primere, ki so jih uporabile tudi ekipe in drugo osebje, potrebno za izvedbo tekme. Oblasti v tem delu Švice so morale zaradi plazov in podrtih dreves mobilizirati vojsko, da je očistila poti. Tekmovanje v Adelbodnu pritegne povprečno med 30.000 in 40.000 gledalcev, podobno obiskana svetovna pokala alpskih smučarjev sta le v Kitzbühlu in Schladmingu.

nazaj na vrh