Na Hrvaškem se pričenja evropsko rokometno prvenstvo

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: VirusMaster/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Hrvaška bo od danes do 28. januarja gostila 13. evropsko prvenstvo v moškem rokometu. Na zadnjem sklepnem turnirju pred dvema letoma na Poljskem je smetano pobrala Nemčija, med 16 elitnimi izbranimi vrstami stare celine pa bo enajstič nastopila tudi Slovenija, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila odličje bronastega leska.

V skupini A v Splitu bodo igrali Hrvaška, Švedska, Srbija in Islandija, v skupini B v Poreču Francija, Belorusija, Norveška in Avstrija, v skupini C v Zagrebu Nemčija, Makedonija, Črna gora in Slovenija, v skupini D v Varaždinu pa Španija, Danska, Češka in Madžarska.

V drugi del tekmovanja se bodo iz vseh štirih skupin naprej prebile po tri najboljše reprezentance. V drugem delu bo zagrebška Arena gostila tekme reprezentanc iz skupine A in B, Varaždin pa iz skupine C in D. Odločilne tekme za najvišja mesta bodo v največji hrvaški dvorani v Zagrebu.

Na dosedanjih dvanajstih evropskih prvenstvih je bila najbolj uspešna Švedska, ki je osvojila štiri odličja najbolj žlahtnega leska, potem ko je slavila na Portugalskem 1994, v Italiji 1998, na Hrvaškem 2000 in na Švedskem 2002. Druga na lestvici je Francija, ki je zmagala v Švici 2006, Avstriji 2010 in na Danskem 2014, po dve zmagi pa imata Danska in Nemčija. Prva je slavila na Norveškem 2008 in v Srbiji 2012, druga pa v Sloveniji 2004 in na Poljskem 2016. Na zaključnem turnirju v Španiji 1996 je bila najboljša Rusija.

nazaj na vrh