Edo Murić: V Istanbulu ni vesoljcev, vsi so premagljivi

  • Napisal  Demokracija
Predstave čete Igorja Kokoškova so nagnale strah v kosti vsem preostalim ekipam. Predstave čete Igorja Kokoškova so nagnale strah v kosti vsem preostalim ekipam. Foto: Twitter

Po nizu zmag Slovenije ni več vprašanje, koga si želi slovenska reprezentanca v nadaljevanju evropskega prvenstva, temveč kdo ne želi imeti Slovencev za tekmeca. Predstave čete Igorja Kokoškova so nagnale strah v kosti vsem preostalim ekipam, ki bodo od petka dalje zbrane v Istanbulu. Vključno z Ukrajino, ki bo naš tekmec v soboto ob 11.30.

Slovenija je z oceno odlično plus opravila s prvimi petimi ekipami v Helsinkih in čeprav je naša izbrana vrsta že na nekaterih prejšnjih prvenstvih navduševala v začetni fazi tekmovanja, nato pa pokleknila v izločilnih bojih, tokrat nekatere stvari nakazujejo drugačen potek dogodkov.

V prvi vrsti ima Slovenija dva nadstandardna igralca, Gorana Dragića in Luko Dončića. Zvezdnik Miami Heat je od prvega kroga dalje vodilni strelec prvenstva, 18-letni 'čudežni deček' pa iz tekme v tekmo dokazuje, zakaj se mu naslednje leto obeta številka 1 na naboru lige NBA.

"Luka je zelo 'fejst' fant. Ne vem sploh, ali se vsi v Sloveniji zavedajo, kakšen diamant imamo. Pri komaj osemnajstih letih igra izjemno zrelo," je po tekmi s Francijo dejal 'Gogi, 'Donke' pa je le nekaj minut za tem tujim novinarjem na novinarski konferenci odgovarjal: "Dragić je pravi vodja tako na terenu kot izven njega. Vsi se učimo od njega in mislim, da je najboljši igralec na tem eurobasketu."

Druga primerjalna prednost Slovenije je selektor Igor Kokoškov. Čeprav je imela Slovenija v preteklosti že trenerje iz Srbije, se zdi, da je Kokoškov znal slovenskim fantom vcepiti kanček zmagovalne mentalitete ter ga začiniti z ameriško predanostjo in profesionalizmom.

"Nihče ne skriva, da je Dragić naš adut in idealna podaljšana roka trenerja na igrišču. Gogija poznam od prvih dni, ko je prišel v ligo NBA. Čutim, da je na tem prvenstvu izjemno motiviran, povsem je posvečen cilju, se pravi medalji, ki bi dala pečat njegovi karieri. Hkrati je njegovo vedenje idealen zgled ostalim fantom. Vsi ga opazujejo, kako govori v hotelu, na avtobusu, v slačilnici, z novinarji, sodniki, ... Vidim, da Gogi uživa v tem in to se vidi tudi v njegovih predstavah," pravi selektor Kokoškov.

Z Dragićem in Dončićem posledično napredujejo tudi ostali slovenski reprezentanti. Vsi v en glas poudarjajo, da jim samozavest raste iz zmage v zmago. Dragić govori o treh ključnih igralcih, misleč na Klemna Prepeliča, Kokoškov pa poudarja, da brez pomoči klopi Gogi in Donke ne bosta sama zmogla vsega. "Že večkrat sem dejal, da je zame ekipa veliko bolj pomembna kot vrhunski posamezniki. Eden ali dva igralca nikoli ne bosta mogla narediti toliko kot lahko cela ekipa. Zato je ključno, da lahko računam na vse igralce in do zdaj me ni nihče razočaral," dodaja Kokoškov.

Ne glede na vse pohvale je jasno, da se jubilejno 40. evropsko prvenstvo v Istanbulu šele začenja. Poraz v osmini finala ali četrtfinalu pomeni odhod domov. "Vprašanje je, ali je pravično, da končaš tekmovanje po prvem porazu. Obljubljam, da bomo mi naredili vse, da se nam to ne zgodi. Sicer pa mislim, da med šestnajstimi ekipami, ki so ostale, ni 'vesoljcev' in da so vse ekipe premagljive. Tudi Španija (Slovenija se lahko z njo sreča v polfinalu op. p.), ki jo vsi omenjajo kot glavnega favorita, je komaj izvlekla zmago proti Hrvaški," je dejal Edo Murić.

"Vsaka naslednja tekma je lahko naša zadnja. A s tem se ne smemo obremenjevati, ne sme nas biti strah poraza, verjeti moramo v to, da smo dobri, talentirani in vso pozornost usmeriti k majhnih stvarem. Ne rabimo zgodovinskih govorov v slačilnici, temveč se zbrati in paziti na malenkosti, ki tvorijo celoto," dodaja Kokoškov.

nazaj na vrh