Svet UKC Ljubljana bo danes nadaljeval razpravo o stanju na otroški kardiologiji

  • Napisal  C. R.
Svet UKC Ljubljana bo danes nadaljeval razpravo o stanju na otroški kardiologiji Foto: Matic Štojs

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo danes nadaljeval z obravnavo stanja na področju kardiologije na pediatrični kliniki. Razpravo o tem so začeli že junija, odločanje o odgovornosti vodstva UKC pa so že dvakrat preložili. Seje sveta, napovedane za 8. avgust, pa tudi ni bilo.

Svet UKC Ljubljana je k razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje na otroški kardiologiji pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je generalnega direktorja kliničnega centra Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer 15. junija zaradi tega tudi pozvala k odstopu.

Kopač in Pfeiferjeva se za odstop nista odločila, saj po njunem mnenju ne bi bil utemeljen. Strokovna direktorica je takrat ocenila, da ministrica s tem pozivom ščiti strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo.

Za poziv se je Kolar Celarčeva odločila po tem, ko so v juniju v javnost prišle razhajajoče se informacije o domnevnih napakah pri diagnozah oz. zdravljenju kardioloških bolnikov na pediatriji. Pfeiferjeva je z očitkom o 22 napačnih diagnozah obremenila otroškega kardiologa Uroša Mazića. Kenda pa je kmalu za tem razkril navedbe mlade zdravnice na račun donedavnega vodje službe za kardiologijo Tomaža Podnarja, češ da je storil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Podnar je sredi julija odstopil z mesta vodje, ker da UKC Ljubljana še vedno ni podpisal pogodbe s tujim kardioloških centrom ter tako uredil otroškega kardiokirurškega programa. Kolar Celarčevo je tudi zaradi stanja na otroški kardiologiji doletela nova interpelacija.

Svet UKC bo danes obravnaval tudi polletno poročilo zavoda. Slednji je lani beležil več kot 25 milijonov evrov izgube. Po zagotovilih pristojnih pa naj bi že izvajali ukrepe za sanacijo.

nazaj na vrh