Ob obilnejšem deževju bodo močneje naraščale reke

  • Napisal  B.S.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Savinjc/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Ob današnjem deževju so do velikih pretokov narasle posamezne reke v porečju Save, zgornje Save in Reke, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso) in opozorili, da bodo ponoči in v ponedeljek zjutraj reke zlasti na zahodu Slovenije še naraščale. Ob predvidenih močnejših nalivih razlivanja posameznih vodotokov na teh območjih niso izključena.

Na Arsu so ob napovedanem dežju danes sicer opozorili, da bodo dopoldne močneje naraščale reke na jugu in jugovzhodu države ter v osrednji Sloveniji. Ob tem so napovedali, da so bo naraščanje rek nadaljevalo tudi v ponedeljek in da bodo vmes krajša umirjanja naraščanja posameznih vodotokov, poroča Sta.

Do večera je na zahodu in jugu države padlo od 40 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, na območju Snežnika tudi preko 100 litrov dežja na kvadratni meter, ugotavljajo vremenoslovci. Ob tem opozarjajo, da je obilne padavine z nalivi pričakovati še vse do ponedeljka zvečer. Do takrat lahko v zahodni in južni polovici Slovenije krajevno pade še od 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter.

Za danes je zato še vedno razglašena oranžna stopnja ogroženosti za severozahodno, jugozahodno in osrednjo Slovenijo, v ponedeljek pa tudi za jugovzhod Slovenije. S tem pristojni prebivalce opozarjajo na dodatno previdnost in spremljanje razmer.

Po napovedih Arsa je pred nami teden deževnega vremena, le sreda bo razmeroma suha. Medtem ko se tudi v torek obeta spremenljivo do oblačno vreme z občasnim dežjem, v sredo za zdaj kaže, da bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

Močno deževje je povzročilo nekaj nevšečnosti. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je v Žusterni v Kopru meteorna voda poplavila kletne prostore enostanovanjske hiše, pri čemer so koprski gasilci iz kletnih prostorov izčrpali kubični meter vode in očistili odtok. Meteorna voda je ogrožala tudi stanovanjsko hišo v Kuteževem na območju Ilirske Bistrice, in sicer zaradi poškodovane odtočne cevi, v Kranju pa so se v reko Savo zaradi močnejših padavin preko meteornega zbiralnika iztekale fekalije.

B.S.

nazaj na vrh