Kmetijsko ministrstvo v javno obravnavo dalo predlog zakona za sanacijo škode po podlubnikih

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Dreamy Pixel/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo predlog zakona o ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve podlubnikov in ga poslalo v javno obravnavo. Predlog je pripravilo v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, zainteresirani pa lahko pripombe nanj oddajo do 10. septembra.

Kot so danes sporočili z ministrstva, predlog zakona določa ukrepe za učinkovitejšo sanacijo gozdov, ki so jih napadli podlubniki. Med drugim prinaša poenostavitev administrativnih ukrepov z namenom skrajševanja postopkov za lastnike gozdov in določa nekatere olajšave za lastnike gozdov na davčnem področju, in sicer zaradi škode, ki jo v gozdovih povzročajo podlubniki.

Zakon za ublažitev posledic napada podlubnikov v slovenskih gozdovih se napoveduje že nekaj časa, saj je škoda zaradi njih v gozdovih precejšnja. Letos so širjenju lubadarjev naklonjene tudi visoke poletne temperature. Kot je namreč nedavno za STA pojasnila Andreja Kavčič z Gozdarskega inštituta Slovenije, se zaradi ene neposekane z lubadarji napadene smreke lahko v sezoni število hroščev poveča za več kot 150 milijonov.

Tako so po ocenah s konca julija gozdovi na blejskem območju gospodarski gozdovi napadeni od 80- do 90-odstotno, porast so sredi poletja opazili tudi v Šaleški, Mislinjski in Dravski dolini. Na Koroškem so številke prizadetega drevja presegle lanske v tem času, na Gorenjskem se je podlubnik pojavil na 1600 metrih nad morjem, kar ni običajno. Medtem se je stanje nekoliko izboljšalo v gozdovih v Kranju, Postojni in Tolmin.

nazaj na vrh