Uporabniki spleta vse bolj zaskrbljeni zaradi lažnih novic

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Pu2014/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Uporabniki spleta iz 18 držav so vse bolj zaskrbljeni zaradi lažnih novic, med drugim jih skrbi, da težko ločijo med resničnimi in lažnimi novicami. Le redki menijo, da rešitev problema predstavlja vladna regulacija interneta, je razvidno iz študije britanskega BBC.

Kar 79 odstotkov vprašanih je zaskrbljenih zaradi tega, ali je novica na spletu resnična ali lažna. Le na Kitajskem in v Veliki Britaniji pa večina vprašanih zagovarja, da naj se problema loti vlada z regulacijo interneta. Na Kitajskem jih je takega mnenja 67 odstotkov, v Veliki Britaniji pa 53 odstotkov.

Regulaciji spleta najbolj nasprotujejo v Grčiji (84 odstotkov) in Nigeriji (82 odstotkov).

Skrb pred tem, kaj je lažno in kaj resnično, se je pojavila šele v zadnjem letu, ko so postale lažne novice del vsakdana in tudi vir zaslužka. Lažne novice se namreč zelo hitro širijo po družbenih omrežjih, ustvarjalci pa na ta način veliko zaslužijo s prodajo prostora oglaševalcem.

Najbolj zaskrbljeni zaradi zamegljene meje med resničnim in lažnim so v Braziliji (92 odstotkov), zaskrbljeni pa so tudi v drugih državah v razvoju, kot na primer Indoneziji, Nigeriji in Keniji.

V Nemčiji je zaskrbljenost izrazilo le 51 odstotkov ljudi. V Nemčiji se je sicer v času pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo v nedeljo, pojavilo več projektov in iniciativ, ki se borijo proti lažnim novicam.

V evropskih državah pa so med drugim tudi zaskrbljeni zaradi izražanja svojega mnenja na spletu. Francozi in Grki so sodeč po anketi bolj zaskrbljeni nad tem kot pa Perujci in Nigerijci.

Medtem ko število uporabnikov spleta raste, se veča tudi število ljudi, ki menijo, da bi moral imeti vsak dostop do spleta. 53 odstotkov vprašanih je mnenja, da bi moral biti dostop do interneta temeljna pravica, v Braziliji, Grčiji in Indiji pa je ta odstotek še precej višji.

V anketi, ki so jo izvedli med januarjem in aprilom, je sodelovalo 16.000 polnoletnih ljudi.

nazaj na vrh