Tom Cruise bo Barry Seal: Tihotapec

  • Napisal  C. S.
Tom Cruise Tom Cruise Foto: Karantanija Cinemas

Na slovenska filmska platna 24. avgusta prihaja Tihotapec. Tom Cruise bo v trilerju, ki je posnet po resničnih dogodkih, stopil v škornje enega najbolj nenavadnih tihotapcev vseh časov.

Biografski triler Barry Seal: Tihotapec, posnet pod režisersko taktirko Douga Limana (Kdo je Bourne?, Gospod in gospa Smith), upodablja presenetljivo resnično zgodbo tihotapca, ovaduha in patriota Adlerja Berrimana Seala poznanega kot Barryja Seala, ki je svoje posle v Ameriki vodil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja – svojo tihotapsko kariero je začel kot pilot za kolumbijski medellinski narkokartel, za katerega je v Združene države s svojim letalom spretno tihotapil ogromne količine marihuane in kokaina, da ga ne bi zaprli, pa je pozneje postal tudi Cijin tajni agent. Njegova zgodba – s posli je za časa življenja zaslužil nepredstavljive količine denarja - je kljub svoji dramatičnosti manj znana. Skupaj z režiserjem in preostalo filmsko ekipo bo tančico skrivnosti, ki zakriva življenje enega najbolj nenavadnih pilotov vseh časov, razkril priljubljeni igralec Tom Cruise, ki bo nastopil v glavni vlogi. Kako uspešno so ustvarjalci filma razčlenili osebnost in akcije kontroverznega pilota, bomo izvedeli že 24. avgusta, ko BARRY SEAL: TIHOTAPEC prispe na redne sporede naših kinematografov.

Zgodba posneta po resnični laži

Barry Seal je bil sprva nadarjen civilni pilot, ki ga na kriva pota nista zvabila le denar in bogastvo, ampak tudi želja po avanturi, novih izzivih in adrenalinskih (pilotskih) podvigih. Skrbel je za transport marihuane, kokaina in pozneje drugih drog iz Južne v Severno Ameriko, od koder je nazaj proti jugu tihotapil orožje. Njegov posel je najbolj cvetel med letoma 1976 in 1984, ko ga je vodil z zanemarjenega malega letališča Mena v Arkansasu, ki ga je vzpostavil s pomočjo takratne ameriške vlade. Seala povezujejo s prodajo orožja Iranu in financiranjem protirevolucionarjev v Nikaragvi, katerim je v tistem času ameriška vlada dovoljevala tihotapljenje kokaina v Združene države, ker so se v zameno borili proti levi nikaragovski opciji. Naposled so ga aretirali, vendar se je zaporu izognil tako, da je svoje usluge ponudil ameriškim oblastem, za katere pa se je kmalu izkazalo, da mu v vrtincu kriminala, prevar in pranja denarja ne morejo nuditi varne zaščite.

Biografski triler v marsičem sledi njegovi presenetljivi in na trenutke tudi komični zgodbi. Ne slika ga zgolj kot drznega pilota, ki hodi po robu, ampak tudi kot ljubečega moža in očeta, česar na filmskih platnih še nismo videli.

O produkciji:

Ko se je leta 2012 producent Dough Davidson oziral za zanimivimi zgodbami, je srečal dokaj neznanega pisatelja Garyja Spinellija. Povsem na koncu pogovora mu je ta omenil, da se ukvarja tudi s škandalom, v katerega je vpletena CIA. Med raziskovanjem je naletel na Barryja Seala – pilota in tihotapca, katerega življenje se je zdelo skoraj neverjetno. Pisatelj je dodobra raziskal njegovo dvojno življenje in med drugim ugotovil, da je bil poleg sodelovanja s kriminalci na eni in ameriškimi oblastmi na drugi strani, tudi ljubeč oče, ki je predano ljubil svojo ženo in se ves čas trudil živeti normalno družinsko življenje. »To je zgodba, ki jo želim povedati,« je bil odločen producent. »Že dolgo iščem košček ameriške zgodovine, drobno zgodbo, ki je vplivala na velike dogodke. Barryjevo življenje je prav to!« Scenarij je navdušil tudi Toma Cruisa in režiserja Douga Limana, ki sta skupaj iskala svoj naslednji projekt. »Vedno sem cenil zgodbe, v katerih se ljudem uspe zoperstaviti sistemu. Barry Seal je našo vlado in državo popeljal na neverjetno vožnjo. Njegova zgodba lahko postane nepozaben film z elementi satire, suspenza in komedije, « je pred snemanjem povedal režiser. Tom Cruise pa je priznal, da ga je dobesedno potegnilo v Sealovo zgodbo: »Barry je živel v časih, ki se ne bodo nikoli ponovili – ne v zgodovini, ne v pilotiranju. Danes je vse pod nadzorom. Kar so v zraku počeli on in njegovi piloti, je za današnji čas nepredstavljivo.«

Snemanje je potekalo v ameriški državi Georgea, v okolici Atlante – filmska ekipa je največ časa preživela v majhnem mestecu Ball Ground, ki so ga za potrebe filma spremenili v mestece Mena, Arkansas, kjer je leta 1981 deloval resnični Harry. Preostali čas se je filmska ekipa mudila v Kolumbiji, kjer so posneli vse prizore, ki se dogajajo med Panamo, Nikaragvo in Costa Rico, torej tam, kjer je operiral resnični Seal. Uporabili so na primer tudi pisto v mestu Santa Fe de Antioquia, ki so jo kot začetno tarnsportno točko dejansko uporabljali člani medellinskega narkokartela.

Prizore v zraku je Cruise v celoti odigral brez dvojnika – enkrat je celo sam prepeljal majhno letalo iz Amerike v Kolumbijo, podobno kot je to počel Barry Seal. Let je skupaj s postanki za gorivo trajal kar 10 ur.

Zanimivosti

v  Prvotno so film naslovili Mena - po oporišču, kjer je imel Barry Seal svojo floto letal, s pomočjo katerih je na sever tihotapil ogromno količine prepovedanih drog, nazaj domov pa nepredstavljive količine denarja.

v  Čeprav Mena res obstaja v ameriški državi Arkansas, so triler posneli v mestecu Ball Ground v Georgi.

v  Film je režiral Doug Liman, ki se je podpisal tudi pod enega od delov franšize o agentu Bournu, Kdo je Bourne? in pod uspešnico Gospa in gospod Smith. To je drugi film v katerem je sodeloval s Tomom Cruisom. Prvič sta se leta 2014 srečala na setu znanstveno fantastičnega trilerja Na robu jutrišnjega dne.

v  Ker je bil resnični Barry Seal s svojimi 130 kilogrami precej obilen (klicali so ga celo Fat Boy), se je sprva govorilo, da se bo moral Tom Cruise za vlogo zrediti. Na koncu so se odločili, da v filmski zgodbi to njegovo lastnost izpustijo. Priljubljenega igralca bomo tako spet gledali v odlični telesni pripravljenosti.

v  V svoji karieri je Barry Seal na sever pretihotapil več kot 60 ton mamil.

nazaj na vrh