Macron tarča kritik zaradi stroškov ličenja

  • Napisal  L.K.
Francoski predsedni Macron potraten pri ličenju. Francoski predsedni Macron potraten pri ličenju. Foto: Vir: Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v prvih stotih dneh mandata za ličenje porabil 26.000 evrov, kar je v javnosti sprožilo plaz kritik. Denar je šel po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v roke svobodnemu umetniku ličenja, stroške pa naj bi v prihodnje zmanjšali. Bili naj bi sicer še vedno nižji kot pri Macronovih predhodnikih.

Informacijo je razkrila revija Le Point, potrdili pa so jo tudi v predsednikovem uradu. Ostre kritike so ji namenili predvsem iz vrst desnice, kjer Macronu očitajo pretirano razsipnost. "Medtem ko Francija gara, Macron za svoj obraz porabi 23-kratnik minimalne plače," je na Twitterju zapisal politični strateg skrajne desnice Florian Philippot.

Vir blizu predsednika je za televizijo BFM zatrdil, da bodo stroške v prihodnje zmanjšali, obenem pa dejal, da sta Macronova predhodnika Nicolas Sarkozy in Francois Hollande za ličenje porabila še več, poroča STA.

Slednji je v javnosti sicer poskrbel za zgražanje s tem, ko je priznal, da je za zasebnega frizerja mesečno porabil skoraj 10.000 evrov.

Nekoliko bolj šaljiv odziv na razkritje višine Macronovih lepotnih izdatkov je med drugim podal časnik The Telegraph, ki je v članku z naslovom Kako bi predsednik Macron lahko privarčeval 8000 funtov mesečno pri ličenju ponudil nekaj nasvetov za cenejšo moško kozmetiko.

Kot navaja AFP, se ličenja sicer poslužuje precej moških politikov, ki na tak način zmanjšajo učinek čezmerno sijoče kože zaradi luči in bliskavic ter prikrijejo podočnjake in druge znake utrujenosti.

Francoski predsednik se sicer bori s padajočo podporo v javnomnenjskih anketah. Sodeč po anketi, objavljeni minulo sredo, ima o Macronu pozitivno mnenje le 37 odstotkov vprašanih.

nazaj na vrh