Ford za poravnavo ob obtožbah o diskriminaciji 10 milijonov dolarjev

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: The Car Spy/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford je sprejel poravnavo v primeru obtožb o spolni in rasni diskriminaciji ter bo prizadetim zaposlenim izplačal do 10,125 milijona dolarjev, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ta teden sporočila ameriška komisija za enake zaposlitvene možnosti EEOC.

Komisija je ugotovila, da je v dveh Fordovih tovarnah v Chicagu prišlo do spolnega in rasističnega nadlegovanja uslužbenk in afroameriških delavcev. Poleg tega so na uslužbenke pritiskali, naj se ne pritožijo zaradi nadlegovanja in diskriminacije.

Ford je po navedbah komisije v preiskavi sodeloval in si prizadeval za rešitev spora. Poravnava poleg denarnega plačila predvideva tudi, da bo podjetje v petih letih izvedlo izobraževanje in druge ukrepe, da se takšni primeri ne bi več ponovili.

Po pisanju časnika Detroit News so se zaradi spolnega nadlegovanja sprva pritožile štiri delavke, nato jih je v sodnem sporu sodelovalo 30. Ford je v predstavitvi stališča dejal, da politika podjetja predvideva "ničelno toleranco" diskriminacije ter da so se na obtožbe primerno odzvali, med drugim z odpuščanji, je poročala dpa.

nazaj na vrh