Članica Pussy Riot bo zaporniško izkušnjo izlila v gledališki projekt

  • Napisal  STA, G. B.
Članica Pussy Riot bo zaporniško izkušnjo izlila v gledališki projekt Foto: Denis Boškarev / Wikipedia

Članica ruske punk skupine Pussy Riot Nadežda Tolokonikova bo v sodelovanju z londonsko gledališko skupino Les Enfants Terribles postavila interaktiven projekt Inside Pussy Riot, v katerem bo predstavila svojo zaporniško izkušnjo. Z njim bo sporočala, da se lahko to, kar se je njej, zgodi komurkoli, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Projekt Inside Pussy Riot bo v Londonu na ogled šest tednov, predvidoma ob koncu leta. Zasnovan bo interaktivno in bo gledalcem omogočal, da podoživijo zaporniško izkušnjo punk rockerice. Tolokonikova, glasna kritičarka vladavine Vladimirja Putina, je povedala, da se je projekta lotila iz strahu, da bodo v času "avtoritarnih, desno usmerjenih in proti ženskam nastrojenih tendenc", ki se širijo po svetu, zaradi drugačnih političnih pogledov tako kot njo zaprli še več ljudi.

"Res je pomembno ljudem sporočiti, da se jim lahko začne dogajati, kar se je nama. Želim, da ljudje v svoji koži občutijo, kaj pomeni biti zapornik," je Tolokonikova povedala za AFP. Umetnico in njeno kolegico iz banda Mario Aljohino so v Rusiji marca 2012 aretirali zaradi spornega performansa - punk molitve proti Putinu - v moskovski katedrali, nakar sta zaradi huliganstva pristali v zaporu, iz katerega so ju izpustili predčasno decembra 2013.

Tolokonikova je v zaporu zaradi neprimernih razmer izvedla devetdnevno gladovno stavko, zaradi katere je potrebovala zdravniško pomoč. Za AFP je še povedala, da je, ker je pristala v zaporu, po svoje privilegirana, saj bo lahko vsem povedala, kaj se v ruskih zaporih dogaja.

Za podporo projektu ima umetnica namen zagnati kampanjo preko platforme za množično financiranje Kickstarter. Vanj bo vključila tudi nove skladbe in videe Pussy Riot, sodelovala pa bo tudi z igralci, ki ji bodo pomagali pri predstavitvi odisejade zasedbe.

Projekt bo postavila v sodelovanju z londonsko gledališko skupino Les Enfants Terribles, ki slovi po predstavah, katerih smer razvoja določajo gledalci. Skupina je denimo že postavila interaktivno različico otroške klasike Alica v Čudežni deželi.

Aljohina se je prav tako posvetila gledališkemu ustvarjanju in je v začetku leta v ZDA premierno uprizorila svoj projekt Revolution, v katerem je predstavljeno intelektualno ozadje, ki stoji za revolucijo Pussy Riot, vezano na digitalni hardcore rock.

Tolokonikova in Aljohina sicer še vedno sledita delu druga druge in skupaj delujeta kot zagovornici človekovih pravic, a ju trenutno vodijo različni ustvarjalni vzgibi.

nazaj na vrh