Člani združenja slovensko–lihtenštajnskega prijateljstva obiskali Lihtenštajn ob njihovem državnem prazniku

  • Napisal  ZSLP
Člani združenja slovensko–lihtenštajnskega prijateljstva obiskali Lihtenštajn ob njihovem državnem prazniku Foto: ZSLP

Vsako leto 15. avgusta Kneževina Lihtenštajn (Fürstentum Liechtenstein) praznuje svoj državni praznik, t.i. Staatsfeiertag oziroma Knezov dan. Tudi letos so se člani Viteškega reda Svetega Jurija in člani Združenja Slovensko – Lihtenštajnskega prijateljstva udeležili tega veličastnega dogodka.

Slovesnosti na travniku pod gradom, ki leži na strmi vzpetini nad glavnim mestom Vaduz, so se udeležili člani knežje družine na čelu s knezom Hansom-Adamom II in njegovim naslednikom Aloisom, ki je za očetom že prevzel večino državniških poslov. Na dogodku so bili seveda tudi drugi najvišji predstavniki države, predsednik deželnega zbora Albert Frick, ki je prisotne tudi nagovoril, in predsednik vlade Adrian Hasler, in nerezidenčni veleposlaniki, ki so vsako leto povabljeni na praznovanje, med njimi tudi slovenski veleposlanik v Švici, njegova ekscelenca mag. Franc Mikša s soprogo, ki deluje tudi v Lihtenštajnu. Veleposlanik Mikša je tudi velik podpornik Združenja Slovensko – Lihtenštajnskega prijateljstva.

Delegacija iz Slovenije se je tako imela priložnost srečati z najvišjimi predstavniki knežje družine in Vlade kneževine Lihtenštajn, člani Viteškega reda sv. Jurija iz Karantanije pa so sodelovali tudi pri praznični maši v glavnem mestu Vaduz. V okviru združenja se konec meseca ustanavlja tudi poslovni klub, katerega cilj je nadgradnja dosedanjega sodelovanja v poslovno platformo, ki bo poslovnežem in podjetjem na obeh straneh pomagala navezovati kontakte. Poslovni klub bo ustanovljen konec avgusta, v Rogaški Slatini, ob prisotnosti lihtenštajnskega princa Nikolausa s soprogo Margaretho, ki bo ob tej priložnosti obiskal Slovenijo.

Množico je ob prazniku nagovoril tudi Princ Alois, ki je med drugim poudaril, kako pomembna je pot, ki so jo državljani in državljanke Liechtensteina prehodili v zadnjem stoletju, ko se je kneževina razvila iz države revnih hribovskih kmetov v eno najbolj bogatih držav na svetu, s tehnološko visoko razvitim in razvejanim gospodarstvom. Kneževina Liechtensteint državni praznik praznuje 15. avgusta, na rojstni dan očeta sedanjega kneza Hansa-Adama II, ki sovpada z verskim praznikom Marijino vnebovzetje. Knezu in knežji družini je ob prazniku s pesmijo voščil tudi slovenski baritonist Zdravko Perger.  

nazaj na vrh