Avgusta v Begunjah na Gorenjskem četrti Festival Avsenik

  • Napisal  STA, G. B.
Avgusta v Begunjah na Gorenjskem četrti Festival Avsenik Foto: Wikipedia

V Begunjah na Gorenjskem, rojstnem kraju Slavka in Vilka Avsenika, bo med 25. in 27. avgustom potekal 4. Festival Avsenik, ki velja za največjo bienalno narodnozabavno prireditev v Sloveniji. Festival bo na velikem odru vsak večer ponudil štiri ure glasbenega programa. Organizatorji pričakuje več kot 4000 obiskovalcev, največ iz tujine.

Letošnji festival v bo ospredje postavil največje uspešnice bratov Avsenik, še posebej skladbe z domovinsko tematiko. Pokrit šotor bo gostil prek 20 nastopajočih glasbenih gostov iz Slovenije, Nemčije in Avstrije, vodilni ansambel vseh treh dni pa bo uradni nadaljevalec Avsenikove glasbe, ansambel Saša Avsenika. Največ obiskovalcev pričakujejo iz Nemčije, Nizozemske, Švice, Avstrije, Hrvaške in Italije, so sporočili iz Tradicije Avsenik, ki je organizator festivala.

Na petkovem mednarodnem dnevu, imenovanem Na avtocesti, bodo domači in tuji izvajalci z glasbo potovali po deželah, v katerih je ansambel bratov Avsenik gostoval v času njihove največje priljubljenosti, ko so njihove prve avtorske melodije že ponarodele. Poleg vodilnega ansambla bodo nastopili še Gregor Avsenik, Alpski kvintet, ansambla Die Mooskirchner in Lechner Buam iz Avstrije ter skupina Die Geininger iz Nemčije.

Sobotni dan, imenovan Lepo je biti muzikant, bo z melodijami popeljal obiskovalce skozi Avsenikovih 60 ustvarjalnih let. Program bo ustvarila zasedba družine Avsenik - Gregor in Monika Avsenik, Blaž Avsenik, Avsenikov tercet: Joži Kališnik, Jožica Svete in Alfi Nipič - ter Modrijani, Hišni ansambel Avsenik in Ansambel Gregorji.

Nedelja bo v znamenju lepot Slovenije; rdeča nit bodo navdihi Slavka in Vilka Avsenika, ki sta jih črpala v lepotah slovenske pokrajine in njenih ljudeh ter jih vtkala v neminljive skladbe. Ansamblu Saša Avsenika in Gregorju Avseniku se bodo pridružili Veseli svatje, Poskočni muzikanti, Veseli Begunjčani, Slovenski muzikantje in Polka punce.

nazaj na vrh