Odbor 2015 piše Brglezu

  • Napisal  Odbor 2015
Odbor 2015 piše Brglezu Foto: Matic Štojs Lomovšek

Spoštovani predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez!

V Odboru 2015 podpiramo sklic izredne seje Državnega zbora RS, katero je sklicala skupina poslancev, s prvopodpisanim Jožetom Tankom, v zvezi s priporočili Vladi RS, glede zlorab organov odkrivanja in pregona ter sodne veje oblasti.

V Odboru 2015 smo bili veseli, da ste se v marcu 2017 odzvali na našo prošnjo za srečanje z vami, kjer smo vam lahko predstavniki odbora predstavili hujše kršitve človekovih pravic v zvezi z bivšim državnim svetnikom, poslancem in županom Mestne občine Maribor Francem Kanglerjem. Spoštovani predsednik dr. Brglez. Z ozirom na to, da ste seznanjeni z delčkom kršitev, ki so se v preteklosti zgodile v Republiki Sloveniji, imate sedaj odlično priložnost, da tudi vi, kot predsednik Državnega zbora RS podprete priporočila Vladi RS, ki jih predlaga skupina poslancev ter na ta način skozi vašo funkcijo poskušate apelirati na pristojne v državi, ki so najbolj odgovorni za to, da prihaja do hujših kršitev človekovih pravic in zlorab državnih organov. Teh kršitev in zlorab, ki se prepogosto pojavljajo, so deležne dotične osebe, ki trenutno ne podpirajo aktualne oblasti. Vas in vse poslance seznanjamo, da so vsi tisti, ki bi v primeru tovrstnih kršitev lahko ukrepali oziroma jih preprečili v prihodnje, bili s strani našega odbora, redno obveščeni o kršitvah, ter po naših evidencah z njimi tudi osebno seznanjeni.

Kršenje človekovih pravic in zloraba državnih organov se v postopkih zoper Franca Kanglerja, na mariborskem okrajnem in višjem sodišču, nadaljuje in stopnjuje. Zadnji sklep višjih sodnikov v sestavi Barbara Debevc, Breda Cerjak Firbas in Miro Lešnik, z dne 1. 6. 2017, kaže na to, da navedeni sodniki ne spoštujejo zadnje odločbe Ustavnega sodišča pod številko U-I-246/14-20, z dne 24. 3. 2017. Nedopustno je, da Višje sodišče v Mariboru ne dovoli zaslišanja bivših poslancev Rudolfa Mogeta (LDS) in Jožefa Jerovška (SDS) v zvezi z izločitvijo sodnika Žirovnika. Višje sodišče v Mariboru ugotavlja, da navedena poslanca ne bi ničesar novega povedala, kot sta v notarsko overjeno izjavo zapisala, zato ni potrebe o zaslišanju navedenih. V Odboru 2015 se že dlje časa sprašujemo, kako lahko senat treh višjih sodnikov ve in predvideva, kaj bosta omenjena bivša poslanca povedala kot priči? Sprašujemo se kdo se boji zaslišanja bivših poslancev Mogeta in Jerovška? Naj omenimo, da je Franc Kangler, kot poslanec Državnega zbora RS in član komisije KNOVS 11 let opravljal nadzor nad namestnikom direktorja SOVE dr. Janezom Žirovnikom. V Odboru 2015 se tudi sprašujemo zakaj se sodnica poročevalka Firbasova ni izločila iz postopka odločanja, saj naj bi bil, po naših informacijah, mož sodnice aktivni sodelavec Žirovnika, tako v službi SDV SFRJ, kot tudi v SOVI in je še danes zaposlen na SOVI – izpostava Maribor. Po naših informacijah bi se naj sodnica Firbasova, njen mož in sodnik Žirovnik v preteklosti večkrat družili.

Tudi Varuh človekovih pravic RS je v svojem poročilu za leto 2016 ugotovil, da je v zadevi Franc Kangler prišlo do hujših kršitev človekovih pravic.

Odbor 2015 je do danes obravnaval in javnost seznanil s 23. kršitvami človekovih pravic. Med obveščenimi je bil tudi pravosodni minister mag. Goran Klemenčič, ki pa se do danes ni odzval na nobeno kršitev. Očitno je zanj kršenje človekovih pravic in ostale zakonodaje popolnoma sprejemljivo. Spoštovani predsednik dr. Brglez. Tudi vas smo obvestili o vseh odkritih zlorabah pravosodja v zadevi Franc Kangler, a danes želimo izpostaviti našo zadnjo odkrito kršitev, ki opisuje, da je sodnica Karmen Krajnc na Okrajnem sodišču v Mariboru, v letošnjem letu sklicala kar tri obravnave v času sodnih počitnic, čeprav za to ni imela zakonske podlage, saj Franc Kangler ni tujec, ni v priporu in nima v konkretni zadevi zavarovanja premoženja. Javno sprašujemo vas spoštovani predsednik Državnega zbora RS in vse poslance Državnega zbora RS, zakaj dopuščate zlorabo nekaterih državnih organov za političnih obračun z nekaterimi posamezniki?

Spoštovani predsednik, še enkrat se vam zahvaljujemo za vaše zadnje povabilo na sprejem, kjer smo vam imeli priložnost predstaviti vse kršitve v zadevi Franc Kangler. Republika Slovenija bi bila korak bližje pravni in pravični državi, v kolikor bi poslanci Državnega zbora RS sprejeli že omenjena priporočila Vladi RS, saj bi se na ta način posledično preprečilo nadaljnje kršenje človekovih pravic. Ne samo gospodu Kanglerju temveč vsem, ki so v preteklosti bili deležni kršenja človekovih pravic. Spoštovani predsednik dr. Milan Brglez in vsi poslanci Državnega zbora RS, od vas pričakujemo, da se boste zavzeli za pravno ter pravično državo ter preprečili nadaljnje kršenje človekovih pravic v naši državi.

ZA človekove pravice!

                                                          

                                                                                                      ODBOR 2015

Željko VOGRIN, predsednik

Poslano v vednost:

  • poslanci Državnega zbora RS,
  • mediji.
nazaj na vrh