Začenja se dvotedenski 35. Festival Radovljica

  • Napisal  K. K.
Radovljica Radovljica Foto: Miran Hladnik/Wikimedia Commons; CC-BY-2.5

S koncertom, posvečenim 450. obletnici rojstva skladatelja Claudia Monteverdija, se bo drevi ob 20. uri v radovljiški graščini začel 35. Festival Radovljica. Do 22. avgusta se bo na festivalu zvrstilo še deset glasbenih večerov s širokim razponom glasbene dediščine od 13. do 20. stoletja.

Monteverdi je zavoljo ekspresivnosti opustil nekatera tradicionalna kompozicijska pravila in začel novo poglavje glasbene zgodovine, njegove madrigale pa bo v Radovljici izvedel šestčlanski italijanski vokalni ansambel La Compagnia del Madrigale. Skupaj bodo na letošnjem Festivalu Radovljica sicer nastopili umetniki iz kar 11 evropskih držav, Južne Afrike, ZDA in Kanade.

V radovljiški graščini in baročni cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem se bo zvrstilo deset mednarodnih koncertov od nove glasbene rekonstrukcije spevov iz staroislandskega epa Edda do Schubertove Lepe mlinarice ter od prvih sodobnih izvedb renesančne polifonije iz arhivov ljubljanske stolnice in gornjegrajske sostolnice do francoske glasbe 20. stoletja za flavto, harfo in godala.

Festival organizira Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, program pa je izbral že dolgoletni umetniški vodja festivala Domen Marinčič. Kot je povedal, več večerov prinaša glasbo, povezano z ozemljem današnje Slovenije. Že tradicionalno pa imajo posebno mesto v programu projekti, ki poudarjajo nekoč neločljivo povezavo med besedo in glasbo.

Na koncertih pričakujejo okoli 2500 poslušalcev. V okviru festivala pa bosta potekala tudi delavnica za pevce in vokalne ansamble, ki jo bo vodil nizozemski basist Harry van der Kamp, ter mojstrski tečaj za kljunasto flavto z Matejo Bajt.

nazaj na vrh