V Ribnici potekal 42. sejem suhe robe in lončarstva

  • Napisal  K. K.
Današnja prireditev Današnja prireditev Foto: Matic Štojs/Demokracija

V Ribnici je na prvo septembrsko nedeljo vrata odprla tradicionalna etnografska prireditev Ribniški smenj, ki jo pripravlja Turistično društvo Ribnica. Dogodek poteka v okviru Ribniških dnevov, ki se začnejo s kulturno obarvanimi Grajskimi dnevi in se bodo sklenili z današnjim sejmom suhe robe in lončarstva.

Prireditev se je v zadnjem desetletju razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi, iz leta v leto pa privablja več obiskovalcev. V zadnjem desetletju so jih zabeležili že preko 50.000, število stojnic pa se je povzpelo tudi nad petsto, so zapisali v Turističnem društvu Ribnica.

"Z obiskom smo zelo zadovoljni," je STA povedal predstavnik organizatorjev Marko Modrej. Sejem je kljub slabi vremenski napovedi po njegovih besedah obiskalo več 10.000 ljudi, stojnic na sejmu je bilo več kot 400. "Celodnevno pestro dogajanje s številnimi sejemski prireditvami ... Zelo smo zadovoljni," je dejal.

Pred odprtjem sejma so obiskovalci lahko spremljali semanji sprevod po Glavni ulici, po odprtju pa so na gradu izvedli suhorobarske igre. Plezalni klub Ribnica je pripravil vzpon na zvonik cerkve sv. Štefana, na 18. Rokodelskem festivalu pa se je predstavilo 65 rokodelskih centrov, katerih člani so ponazorili stare tehnike izdelovanja suhe robe in lončarstva. Večer bo sicer športno obarvan, na nogometni tekmi se bodo pomerili veterani Olimpije in Ribnice.

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, so še zapisali organizatorji.

Turistično društvo Ribnica zadnja leta s pomočjo občine in drugih ustanov poleg sejemskega dogajanja oživlja tudi kulturni utrip, denimo s poletnimi Grajskimi večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu in predstavljajo uvod v Ribniške dneve.

nazaj na vrh