Ta vikend tradicionalni Blejski dnevi z Blejsko nočjo in tradicionalno kulinariko

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Canadianhockey91/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Poletno dogajanje bodo na Bledu ta konec tedna popestrili tradicionalni Blejski dnevi, ki se začenjajo danes in na katerih si bodo lahko obiskovalci ogledali nastajanje domače in umetnostne obrti ter prisluhnili promenadnim koncertom. Za kulinariko na prireditvi bodo poskrbeli blejski lokalni partnerji, združeni pod blagovno znamko Okusi Bleda.

Namen povezovanja lokalnih partnerjev je obuditev tradicionalne kulinarike, razširiti vedenje o tradicionalnih jedeh, ki so pripravljene in predstavljene na sodoben način, je zapisano na spletni strani zavoda za pospeševanje turizma Turizem Bled, ki pripravlja Blejske dneve.

Obiskovalcem prireditve na Bledu bodo do nedelje na voljo tradicionalne lokalne specialitete, pripravljene iz svežih, sezonskih sestavin, predstavljene na način "ulične prehrane", posebno pozornost pa so pri predstavitvi namenili trajnostni komponenti, so zapisali na spletni strani.

Posebnost Blejskih dni pa je tudi tradicionalna Blejska noč, ko jezero zažari v lučkah. Prostovoljci v čolnih namreč na jezersko gladino položijo okrog 15.000 lučk v jajčnih lupinah, ki jih vsako leto pripravlja domačin Andrej Vidic. Te izdela v nekaj mesecih, jajčne lupine pa mu priskrbi lokalna slaščičarna. Lučke razsvetlijo jezero in njegovo okolico, je še zapisano na spletni strani zavoda Turizem Bled.

nazaj na vrh