Piran bo do nedelje Neptunova kraljevina

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: MZaplotnik/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Od danes do nedelje se bo Piran spremenil v kraljevino Neptuna in gusarjev. Srednja pomorska šola bo namreč pripravila tradicionalni pomorski krst, 71. po vrsti, ki je s časom prerasel v tridnevni dogodek z delavnicami, plesnimi nastopi, ogledi stari bark, likovnim ustvarjanjem in tržnico.

Pomorski krst vsako leto prireja Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran ob sprejemu novega rodu prihodnjih pomorcev. Prvi krst so dijaki uprizorili leta 1947. Skozi leta se je dogodek spreminjal in postal pomembna pomorska etnografska prireditev, ki je med drugim najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Letos se je po besedah ravnatelja pomorske šole Boruta Butinarja k njim vpisalo 67 dijakinj in dijakov.

Dogajanje se bo začelo danes z gusarsko animacijo, izobešanjem zastave otrok iz vrtcev na svetilniku ter prihodom Neptuna in njegovega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piran. Bog morja bo nato prevzel oblast iz rok župana, na velikem drogu na Tartinijevem trgu pa bo zaplapolala gusarska zastava.

V soboto dopoldne bodo potekali gusarska animacija in igre, delavnica soljenja, filetiranja, vlaganja in degustiranja rib in nastop folklorne skupine. Popoldne bo Neptun v spremstvu svojih gusarjev in novincev pristal na glavnem pomolu v Piranu. Povorka se bo ob zvokih pihalnega orkestra vila do Punte in Tartinijevega trga, kjer bo Neptun nagovoril navzoče. Sledili bodo krst dijakov, gusarska animacija in gusarki ples.

V nedeljo dopoldne bo na Tartinijevem trgu potekal gusarski zabavni program, zgodaj popoldne pa bodo gusarsko zastavo spustili z droga in sklenili prireditev.

nazaj na vrh