Oktobra bo v Parizu velika razstava del newyorškega Muzeja moderne umetnosti

  • Napisal  L.K.
Pariz. Pariz. Foto: Wikimedia Commons/ CC BY SA 3.0

V galeriji fundacije Louis Vuitton bodo oktobra odprli razstavo z naslovom Biti moderen - MoMA v Parizu. Postavitev bo z okoli 200 deli iz zbirke newyorškega Muzeja moderne umetnosti (MoMA) sledila skoraj 90-letni zgodovini muzeja. Zajela bo od zgodnje moderne pa do abstraktnega ekspresionizma, minimalizma, pop arta in digitalne umetnosti.

Med drugim bo na razstavi po pisanju francoske tiskovne agencije AFP mogoče videti ikonični deli Vztrajnost spomina Savadorja Dalija in Pločevinka juhe Campbell Andyja Warhola.

Direktor newyorškega muzeja Glenn Lowry je pozdravil postavitev razstave v galeriji fundacije Louis Vuitton, ki je bila zgrajena po načrtih arhitekta Franka Gehryja. Kot je povedal, je razmišljanje o delih, ki jih zelo dobro poznajo, v popolnoma drugačnih kontekstih, z drugačnim občinstvom in v novem prostoru, nanj delovalo zelo stimulativno.

Z deli bodo na razstavi med drugim zastopani še Max Beckmann, Alexander Calder, Paul Cezanne, Marcel Duchamp, Jasper Johns, Ernst Ludwig Kirchner, Gustav Klimt, Rene Magritte, Pablo Picasso in Paul Signac. Postavitev bo dopolnjevalo dokumentarno gradivo, ki bo osvetlilo zgodovino muzeja in dela postavilo v kontekst.

Leta 1929 ustanovljeni Muzej moderne umetnosti je bil eden prvih muzejev, ki se je posvetil izključno zbiranju sodobnih umetniških del, piše na spletni strani Fundacije Louis Vuitton.

Razstava bo na ogled od 11. oktobra do 5. marca prihodnje leto.

nazaj na vrh