Na Sarajevskem filmskem festivalu ob sklenitvi festivala čas za nagrade

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Runner1616/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

V Sarajevu se bo danes sklenil 23. mednarodni filmski festival. Potem ko sta častni srci Sarajeva že prejela ameriški režiser Oliver Stone in britanski komik John Cleese, bodo nocoj razdelili nagrade najboljšim filmom. V tekmi zanje sta tudi dva slovenska dokumentarca: Družina Roka Bička in Playing men Matjaža Ivanišina.

V Locarnu nagrajena Bičkova Družina, ki v manj kot dveh urah odvrti deset let resničnih trenutkov v življenju protagonista Mateja, in Ivanišinov Playing men, nagrajenec Marseilla, ki prinaša zgodbo o snemanju dokumentarca o moških in igri, med katerim režiser zapade v globoko ustvarjalno krizo, se omenjata kot kandidata za nagrado v tekmovalnem dokumentarnem programu. Vanj so organizatorji uvrstili 14 filmov, oba slovenska pa sta v Sarajevu doživela regionalno premiero.

V igranem programu se je za nagrado srce Sarajeva potegovalo sedem celovečercev iz širše regije, kot favorita se omenjata bolgarski film Smeri (Posoki) in albanska Zora (Dita ze fill). V prvem je režiser Stephan Komandarev portretiral Gentiana Kocija socialno razkrajajočo se bolgarsko prestolnico, v drugem se je Gentian Koci socialnih stisk lotil skozi pripoved matere, ki se v skrbi za sina zateče k radikalni rešitvi, ki pa jo do konca pokoplje.

V tem programu so zunaj konkurence prikazali tudi koprodukcijo bosanskega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo, pri kateri je bila Slovenija manjšinski koproducent. V filmu o skupini vojnih veteranov, ki se soočajo s svojo preteklostjo, je zaigral Sebastian Cavazza, na letošnjem festivalu v Karlovyh Varyh pa je prejel posebno omembo žirije in nagrado mednarodne mreže Europa Cinemas za najboljši evropski film. Moški ne jočejo se sicer omenja kot favorit za nagrado občinstva.

V osmih dneh trajanja festivala so v Sarajevu v 18 programih prikazali 235 filmov iz 54 držav: 43 jih je doživelo svetovno, 23 pa mednarodno premiero. Slovenski film je bil zastopan tudi v tekmovalnem programu študentskih filmov, kamor se je uvrstil film Ljubljana - München 15:27 režiserke Katarine Morano.

Slovenska filmska ustvarjalnost je bila v bosanski prestolnici zastopana tudi v otroškem programu s tremi kratkimi filmi režiserja Kolje Sakside Podivjani ležalnik, Zmrzljivi šal, Razigrani avtomobilček, ki prikazujejo tri nove zgodbe animiranega junaka Koyaa, podpisuje režiser Kolja Saksida. Svetovno premiero pa je v istem programu doživel film Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkovića, nastal po literarni uspešnici Primoža Suhadolčana.

nazaj na vrh