Četrti Festival Avsenik posvečen Vilku Ovseniku

  • Napisal  K. K.
Vilko Ovsenik, Ivan Sivec in Slavko Avsenik Vilko Ovsenik, Ivan Sivec in Slavko Avsenik Foto: I.Sivec/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Begunje na Gorenjskem bodo kot rojstni kraj Slavka in Vilka Avsenika ta konec tedna gostile že tradicionalni, 4. Festival Avsenik. Na festivalu, ki je pomemben tudi za radovljiški turizem, bo nastopilo več kot 20 glasbenih skupin. Največja narodno zabavna prireditev v Sloveniji bo tokrat posvečena nedavno preminulemu Vilku Ovseniku.

Organizator dogodka, ki poteka vsaki dve leti, je Tradicija Avsenik. V pokritem šotoru se bo od danes do nedelje zvrstilo več kot 20 glasbenih skupin iz Slovenije in tujine, steber tridnevnega praznovanja pa bo nadaljevalec Avsenikove glasbe, Ansambel Saša Avsenika, so sporočili organizatorji.

V soboto bodo posebno pozornost namenili Vilku Ovseniku, ki je umrl letošnje poletje, dve leti za svojim bratom Slavkom Avsenikom. Skupaj sta pred več kot šestimi desetletji zgradila popolnoma nov glasbeni svet. S svojim ansamblom sta tlakovala pot novi glasbeni zvrsti, imenovani narodno zabavna glasba, s katero sta spreminjala podobo evropske popularne glasbe.

Na današnjem mednarodnem dnevu festivala, poimenovanem Na avtocesti, bodo domači in tuji izvajalci z glasbo potovali po deželah, v katerih je ansambel bratov Avsenik gostoval v času njihove največje popularnosti. Sobotni Avsenikov dan, imenovan Lepo je biti muzikant, bo predstavil Avsenikovih 60 ustvarjalnih let. Nedelja pa bo zaokrožila tridnevno festivalsko dogajanje s slovenskim dnevom pod imenom Slovenija, od kod lepote tvoje.

Tradicija Avsenik v treh dneh pričakuje več kot 4000 obiskovalcev. Ker sta bila prva dva dneva letošnjega festivala razprodana že pred poletjem, pa bodo za obiskovalce, ki so ostali brez sedeža pod šotorom, pripravili veliko projekcijsko platno v neposredni bližini prizorišča.

Veliko obiskovalcev bo prišlo iz Nemčije, Nizozemske, Švice, Avstrije, Hrvaške in Italije, saj si želijo obiskati kotičke Slovenije, ki nastopajo v Avsenikovih melodijah. Javni zavod Turizem in kultura Radovljica je pred letošnjim festivalom v Begunjah odprl tudi nov turistično-informacijski center, kjer so danes na novinarski konferenci predstavili projekte za razvoj turistične destinacije.

Kot je povedala direktorica zavoda Turizem in kultura Radovljica Nataša Mikelj, so prišli do spoznanja, da je znamka Avsenik velikokrat bolj prepoznavna kot sama država Slovenija, sploh v nemško govorečih deželah. "Zato smo se odločili, da tu storimo korak naprej in združimo moči," je izpostavila.

Zavod je tako že v začetku leta sklenil dolgoročno sodelovanje z Ansamblom Saša Avsenika, ki v svetu promovira ne le Avsenikovo glasbo, temveč tudi Begunje in Slovenijo. Medsebojno promocijsko sodelovanje pa tako destinaciji kot ansamblu prinaša večjo prepoznavnost. "V ansamblu smo zelo veseli, da je prišlo do sodelovanja in da nas kraj podpira," je dejal Sašo Avsenik.

Eden prvih skupnih projektov je bila ureditev zunanje podobe novega vozila ansambla, ki nosi podobe iz Radol'ce, k obisku destinacije pa vabi tudi verz iz Avsenikove pesmi: "Je lepša dežela še kje, kot naša kjer sem doma?". Pred festivalom so skupaj izdali še koledar za leto 2018, na katerem so se člani ansambla predstavili na različnih destinacijah v Radovljici in njeni okolici.

Fotografije, ki oblikujejo koledar, so uporabili tudi za razstavo, ki si jo obiskovalci lahko ogledajo na panojih v šotoru, kjer so pripravili tudi sejem lokalnih izdelkov in izdelkov, povezanih z narodno-zabavno glasbo.

Vodja Turistično-informacijskega centra Begunje Sašo Gašperin, je povedal, da so v času festivala za obiskovalce, ki večinoma prihajajo iz nemško govorečih dežel, pripravili tudi program izletov, sprehodov in poti, ki so tematsko vezani na življenje Slavka Avsenika in njegovo glasbo.

V prihodnje bodo posebno pozornost namenili še oblikovanju tematskih turističnih paketov za ljubitelje Avsenikove glasbe. "Super je, če lahko človek v Begunjah doživi Avsenikovo zgodbo," je dejal Sašo Avsenik, a izpostavil, da je pomembno, da se ohrani skromnost podeželja, zato v Begunjah ne vidi kakšnih velikih turističnih kompleksov, vidi pa možnost, da bi denimo lahko domačini, ki ponujajo turistične sobe, le-te uredili na temo Avsenikovih melodij.

nazaj na vrh