Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Predsedniške volitve še niso odločene!!!

  • Napisal  Metod Berlec
Šarec, Tomc in Pahor Šarec, Tomc in Pahor Foto: Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Dan D je pred vrati. Deveterica predsedniških kandidatov, ki se na predsedniških volitvah potegujejo za predsedniški položaj, ima za nagovarjanje volivcev le še malo časa. Poleg Boruta Pahorja, ki na volitvah nastopa kot neodvisni kandidat (s podporo SD), se bodo za predsedniški stolček pomerili še Marjan Šarec (LMŠ), Romana Tomc (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Angelca Likovič (Za otroke!), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS). Mi smo jim za tokratno številko revije Demokracija postavili deset vprašanj. Na vprašanja so odgovorili vsi kandidati.

Tako lahko v reviji preberete, kakšen odnos imajo do nekaterih ključnih (ideoloških) vprašanj. Dosedanje javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo prepričljivo zmago aktualnega predsednika. »Analitiki« tako ocenjujejo, da do večjega preobrata v podpori kandidatom ne more priti, ostaja pa vprašanje, ali bomo predsednika dobili že v prvem ali šele v drugem krogu volitev. In seveda, kdo se bo v primeru drugega kroga pomeril z dosedanjim predsednikom republike. A prava anketa bo šele v nedeljo!

Zagotovo je politično najbolj izkušen kandidat aktualni predsednik Pahor, ki je doslej zasedal vse tri najvišje politične funkcije v državi, vendar je na ključni funkciji predsednika vlade povsem odpovedal. O tem v daljšem zapisu, ki nosi naslov Živi in pusti umreti (portret predsednika) piše predsednik SDS Janez Janša. Pri tem opozarja na citat antičnega filozofa: »Popolnoma vseeno mi je, kaj govoriš – sodil te bom po dejanjih. Po tem, kaj si, in po tem, kaj nisi storil, pa bi moral.«

Janša: »Zanimivo pa je, da se ga ne spomnim iz nobene volilne kampanje, ki so doslej potekale v Sloveniji. Pravzaprav to ni presenetljivo, kajti še nikoli nismo imeli predvolilne kampanje, v kateri bi v najvplivnejših medijih našla osrednje mesto primerjava rezultatov opravljenega dela v preteklih mandatih in na tej podlagi primerjava programov za naprej. Nadomeščajo jo prazno besedičenje, zloraba državnih institucij za izločanje politične konkurence, votle bombastične afere in subtilno prepričevanje nezadovoljnega, 'drugorazrednega' dela volilnega telesa, da se 'ne splača iti na volišče', češ da so 'vsi enaki', ter da se ne da 'nič spremeniti'.« In to gre seveda na roke Pahorju. Kralju Instagrama, kot mu pravijo.

O Pahorjevem političnem delovanju na tej in drugih funkcijah Janša pravi: »Borut je živel, delal vtis, igral fasado in pustil, da so tovariši v ozadju pod to kuliso vladali in ubijali. Medijsko, sodno, fizično. Ljudje so čakali na poprave krivic, se starali, zbolevali in umirali, ne da bi dočakali vsaj formalno zadoščenje za trpljenje, ki so ga doživeli. Umirajo tudi svojci deset tisočev zverinsko pomorjenih, ne da bi jim bilo za časa življenja omogočeno, da bi izvedeli vsaj za grob svojega očeta, matere, brata ali sestre in na njem prižgali svečko. Borut je govoril eno in pustil, da so pod njegovim plaščem delali drugo.«

Nedvomno ima predsednik SDS prav. Pahorjeva velika odgovornost je tudi, da je s svojo vlado Slovenijo močno zadolžil, da je »pomagal« delati bančno luknjo, da je »spregledal« pranje denarja v NLB in da je podpisal arbitražni sporazum s Hrvaško, ki nam je prinesel prav klavrno razsodbo − na kopenskem delu meje osemdeset odstotkov odločitev v koristi Hrvaške in na morju samo t. i. služnostno pot do mednarodnega morja. Skratka, žalost na kvadrat!

Edina, ki v tem trenutku, realno gledano, lahko prekriža načrte ne samo Pahorju, ampak tudi drugim kandidatom levice, je Romana Tomc, ki jo podpira vse več ljudi različnih slojev! Glas zanjo je glas za pozitivne spremembe! Glas za pravično Slovenijo!

nazaj na vrh