Drugi tir da ali ne

  • Napisal  Jože Praprotnik
Fotografija je simbolična. Fotografija je simbolična. Foto: Matic Štojs

Vas ljube državljanke in cenjeni državljani kaj vzdiguje v nebes od silnega ponosa, ko nam vlada in cvet slovenstva, to je državni zbor zaupajo v tolikšni meri, da z referendumom, s svojimi posamičnimi štimcami, glasovi kakopak ali vsaj približnimi krogci, lahko tudi elipsami, odločimo, da bomo imeli tisto zgoraj ali ne?

Ja in da bomo vedeli, zakaj gre pri vsej stvari, so nam poslali celo besedilo zakona – tako pišejo Oni in tam podpisani dohtar Brglez, (kot da bi nam lahko v poštne nabiralnike vložili zakon brez besedila).
Pa je stvar s tem drugim »glajzom«, povsem resna, še sploh, če odmislimo tradicijo. Železniške proge so na do zdaj na Slovenskem gradili v monarhijah, če nam tudi Prešern ni lagal v tisti svoji pesmici o železni cesti in kvečjemu kakšno v kraljevini, medtem, ko so nam jih naši vrli voditelji v Jugi raje veselo zapirali in razdirali, kot so tisto gor v Rateče Planico, tržiško ali ono, ki je povezovala Poreč s Trstom. No in zdaj, ko bi končno lahko gradili prvo progo, spet ta zadrega z referendumom. Pa saj z njim bi bilo pravzaprav vse v redu, če bi bil Zakon, ki so nam ga zdaj poslali tak, da bi ga razumel vsak človek. Normalen. Ampak preden še enkrat vržem oko ali obe, čeravno za obe ni nobene nuje, ker se ti že eno zatakne ob prismodarije, tam notri zapisane, se ustavimo za hipec ob ministrantu za te reči, kot so luknjičave ceste in brzci, drveči okoli njivic povprečno 6o na uro, peščeno ali sončno. On je rekel povsem na glas, da drugega tira še 3o let ne bomo imeli, zdaj pa še naprej vleče plačilo za trapaste izjave v vladi, ki nam je servirala ta zakon. To dvoje ne gre skupaj: njegova izjava in to da bi že ta vlada pričela z izgradnjo, torej bi morali najprej poslati tega ministranta past ovce ali pa bi morala oditi cela vlada, z njim seveda, kamorkoli. Tak cepec, ki pravi, da še 3o let ne potrebuje Kp boljše povezave s celino, ne sodi v nobeno vlado. Tudi v pijano vlado ne. Ali Cerarjevo. Pika.
Pa zdaj k Zakonu o drugem glajzu. Zakon mora biti nekaj verodostojnega, ne pa bedastega. Ta, ki sem ga dobil jaz v pp je tak, kot bi mi ga podtaknili. Ne bom se spotaknil ob vsak člen, ker nimam prostora, bralci pa živcev ne. Gremo: II. DRUŽBA, 5.člen (družbeniki) (1) ustanovitelj in edini družbenik družbe je republika Slovenija (2) Pod pogoji, ki jih določa meddržavni sporazum, ki ga ratificira DZ RS, lahko pridobi poslovni delež v družbi druga država ali druge države članice EU – v nadaljnem besedilu: tuji družbenik, vendar njihov delež v osnovnem kapitalu in tako naprej. Kaj zdaj : če je SLO edini družbenik, potem drugi člen v celoti odpade, s Hungarijo in Atilami vred. Člena se izključujeta, ampak to ni opazil dohtar Brglez, ker teh jajc najbrž sploh ni bral, ampak jim je le podpis dodal. Ostanimo še v DRUŽBI in to v 7. členu o organih družbe: (1) družba ima naslednje organe: upravo, NS, skupščino; potem pa v točki (4) piše: naloge in pristojnosti skupščine družbe uresničuje vlada. Upravo najbrž postavi ali določi vlada, NS bržkone tudi, skupščina pa je kar vlada sama in potem bo šlo tako kot v dosedanji tatinski tranziciji, ko so bili nadzorni sveti le podaljški uprav.
Drugi tir: da ali ne ? Drugi tir DA in to čim prej, toda ta Zakon je preprosto podcenjevanje volivcev, pa sem se dotaknil le dveh točk, čeprav je podobnih cvetk ali bolje, plev skoraj toliko kot členov. In onega ministra/nta/ bi morali odpoklicati takoj po izrečeni budalaščini. In potem naj bo ljudstvo krivo, ker bo zavrnilo to zakonsko skrpucalo in seveda tir, da bomo marširali na mestu res tistih 3o let.
Jožef Praprotnik

nazaj na vrh