V reviji Demokracija: Za glas pravičnosti! Veliki intervju z vsemi devetimi predsedniškimi kandidati! Janša o Pahorju!

  • Napisal  C. R.
Naslovnica revije Naslovnica revije Foto: arhiv Demokracije

V novi reviji Demokracija smo posebno pozornost namenili nedeljskim predsedniškim volitvam. Tako objavljamo veliki intervju z vsem devetimi predsedniškimi kandidati oziroma kandidatkami, ki se potegujejo za funkcijo predsednika republike.

Analiziramo predvolilno dogajanje in objavljamo pozive v podporo različnim predsedniškim kandidatom. Objavljamo kritično analizo Janeza Janše o Borutu Pahorju in razkrivamo sporne posle družine Janković v primeru Baze Dante. Predstavljamo zanimivo knjigo o Viktorju Orbanu.

Dan D je pred vrati. Deveterica predsedniških kandidatov, ki se na predsedniških volitvah potegujejo za predsedniški položaj, ima za nagovarjanje volivcev le še malo časa. Poleg Boruta Pahorja, ki na volitvah nastopa kot neodvisni kandidat (s podporo SD), se bodo za predsedniški stolček pomerili še Marjan Šarec (LMŠ), Romana Tomc (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Angelca Likovič (Za otroke!), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS).

Mi smo jim za tokratno številko revije Demokracija postavili deset vprašanj. Na vprašanja so odgovorili vsi kandidati. Tako lahko v reviji preberete, kakšen odnos imajo do nekaterih ključnih (ideoloških) vprašanj.

Dosedanje javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo prepričljivo zmago aktualnega predsednika. »Analitiki« tako ocenjujejo, da do večjega preobrata v podpori kandidatom ne more priti, ostaja pa vprašanje, ali bomo predsednika dobili že v prvem ali šele v drugem krogu volitev. In seveda, kdo se bo v primeru drugega kroga pomeril z dosedanjim predsednikom republike.

A prava anketa bo šele v nedeljo.

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7 V središču: Avstrijski zasuk v desno

8 Pogled: Pavel Ferluga: Volilni kalejdoskop

9 Kolumna: Andrej Aplenc: Stari in novi politiki

POLITIKA

10 Predsedniški kandidati in kandidatke odgovarjajo

18 Predsedniški maneken Borut Pahor v škripcih?

SLOVENIJA

22 Prvorazredni in drugorazredni za slovensko sodstvo

28 Prelivanje denarja po Jankovićevo, najmanj dve podjetji v stečaju

33 Poročilo o zlorabah v zdravstvenem sistemu z navedbo kopice imen

35 Kljub gospodarski rasti številni v hudi stiski

TRIBUNA

38 Janez Janša

DOM IN SVET

42 Balkan se oborožuje! Se obeta nova vojna?

46 Zgodba o predsedniku madžarske vlade Viktorju Orbanu

50 Diplomatska vojna za mejo med Slovenijo in Hrvaško

52 Mineva sto let od boljševiške revolucije v Rusiji

56 Poganski templji v šolah in vrtcih

58 Razstava: Arhitekt Plečnik in voda

OGLEDALO

60 Film: Aquarius

62 Avtomobilizem: Maserati grancabrio MC

64 Zanimivosti: Leta 2024 bo človek na Marsu

66 Promenada: Letos že jubilejni Ritem srca

68 TV-kuloar: Maligani na TV

70 Kronika časa: Gimnazija Bežigrad

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Predsedniški kandidati odgovarjajo

Za položaj predsednika republike se na letošnjih volitvah poteguje kar devet kandidatov: Suzana Lara Krause, Angelca Likovič, Maja Makovec Brenčič, Boris Popovič, Andrej Šiško, Marjan Šarec, Borut Pahor, Ljudmila Novak in Romana Tomc.

18 SLOVENIJA

Predsedniški maneken v škripcih

Se je dosedanji predsednik RS Borut Pahor, ki se poteguje za še en mandat, znašel v težavah? V zadnjem tednu predvolilne kampanje se je znašel med kladivom in nakovalom, pri čemer ni povsem jasno, ali ga hočejo nekateri kritiki z levice v resnici – rešiti.

38 TRIBUNA

Janez Janša

Borut je živel, delal vtis, igral fasado in pustil, da so tovariši v ozadju pod to kuliso vladali in ubijali. Medijsko, sodno, fizično. Ljudje so čakali na poprave krivic, se starali, zbolevali in umirali, ne da bi dočakali vsaj formalno zadoščenje za trpljenje, ki so ga doživeli. Umirajo tudi svojci deset tisočev zverinsko pomorjenih ...

46 DOSJE

Stalno je treba iti naprej

Igor Janke v svoji knjigi opiše vzpon madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana na oblast. Od fantiča iz »hiše na koncu« vasi do vladne palače v Budimpešti, ko je komaj petintridesetleten prvič postal predsednik vlade. Politika, čigar osebno geslo je »Naprej«.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh