V reviji Demokracija: Spopad deveterice! Škandalozno reševanje Jankovića! Izbrisana podjetja! Intervjuja: dr. Milan Zver in dr. Blaž Vodopivec!

  • Napisal  C.R.
Naslovnica Naslovnica Foto: arhiv Demokracije

V novi reviji Demokracija predstavljamo devet predsedniških kandidatov oziroma kandidatk, ki se potegujejo za predsedniško funkcijo. Pišemo o interpelaciji proti ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču, nedotakljivem Jankoviću, izbrisanih podjetjih in čedalje večjem vplivu Rusije v Sloveniji.

Dr. Matej Makarovič piše o lestvicah politične popularnosti in z njimi povezanimi manipulacijami. Objavljamo intervjuja z evropskim poslancem in podpredsednikom SDS dr. Milanom Zverom in prvim človekom iniciativne skupine za ustanovitev stranke Prstan dr. Blažem Vodopivcem.

V nedeljo, 22. oktobra, bodo po petih letih znova predsedniške volitve. Če so se na prejšnjih leta 2012 za to mesto spopadali samo trije kandidati, jih bo zdaj devet, trikrat več torej. Prav toliko kandidatov se je za predsedniško funkcijo merilo leta 2002.

Volitve in predsedniška funkcija

Ko smo leta 1990 na prvih demokratičnih volitvah izbirali med štirimi kandidati za predsednika predsedstva RS, so leta 1992 sledile prve »prave« predsedniške volitve, na katerih se je pomerila osmerica kandidatov, med njimi dotedanji predsednik predsedstva Milan Kučan, ki je zmagal že v prvem krogu. Tudi pet let kasneje (1997), ko je Kučan znova zmagal v prvem krogu, je za predsedniško funkcijo kandidiralo osem ljudi, leta 2002 pa celo devet. Res pa je, da takrat Kučan ni več kandidiral, kandidiral pa je dotedanji premier Janez Drnovšek, ki se je moral za zmago potruditi v drugem krogu, kjer se je spopadel z Barbaro Brezigar. Leta 2007 se je pomerila sedmerica kandidatov, v drugi krog sta se uvrstila Lojze Peterle in Danilo Türk, zmagal je slednji. Po letu 2012, ko je kandidirala samo trojica in je Borut Pahor v drugem krogu premagal dotedanjega predsednika Türka, se število kandidatov izenačuje z letom 2002. Med tistimi, ki so za predsednika republike pred letošnjimi volitvami kandidirali dvakrat, naj omenimo Milana Kučana, Danila Türka in Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Če seštejemo število vseh kandidatov, ki so šli skozi volitve, vključno z letošnjimi in tistimi leta 1990, se je za predsedniško funkcijo potegovalo 43 ljudi, od vseh dosedanjih volitev so bile le dvoje odločene v prvem krogu.

Devet predsedniških kandidatov

Koga bomo v predsedniški tekmi videli tokrat? Kandidirali bodo tisti, ki so do vključno 27. septembra (to je bilo v sredo) zbrali potrebno število podpisov volivcev ali poslanskih glasov, kar pomeni, da v »velikem finalu« ne bo vseh napovedanih kandidatov, večinoma pa imajo podporo strank oz. so njihovi predlagatelji stranke. Za predsedniško funkcijo se bodo tako potegovali: Borut Pahor, Marjan Šarec, Romana Tomc, Ljudmila Novak, Angelca Likovič, Maja Makovec Brenčič, Suzana Lara Krause, Boris Popovič in Andrej Šiško. Iz tekme so izpadli ...

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

8 Pogled: Nočete na referendum in volitve?

9 Kolumna: Kaj je nauk nemških volitev?

POLITIKA

10 Spopad deveterice kandidatov za predsedniški prestol

16 Vložena interpelacija proti ministru Goranu Klemenčiču

20 Matej Makarovič: Kako iz anonimnežev narediti zvezde?

22 Rusi prihajajo! Rusi prihajajo!

SLOVENIJA

26 Hlapci glasujejo, Nevzet Porić grozi

29 Ogorčeni gasilci zahtevajo dvig plač

32 Zaradi izbrisanih podjetij 50 tisoč oškodovanih

36 Kamen nad žrtvami Krimske jame

INTERVJU

38 Dr. Milan Zver

44 Dr. Blaž Vodopivec

DOM IN SVET

48 Referendum in katalonski »da« za neodvisnost

52 Iraški Kurdi na referendumu odločno za samostojnost

54 Poteka Festival Zlata paličica

56 Vandalizem nad Plečnikom

OGLEDALO

58 Film: Najsrečnejši dan Ollija Mäkija

60 Avtomobilizem: Mazda2 G75 takumi

62 Zdravje: »Bolje vam bo brez mene«

64 Zanimivosti: Prestiž z balkanskim pridihom

66 Promenada: Umrl ustanovitelj Playboya

68 TV-kuloar: Interpelirajmo MSM!

70 Kronika časa: Izkop v Jelendolu

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Spopad deveterice za prestol

V nedeljo, 22. oktobra, bodo po petih letih znova predsedniške volitve. Če so se na prejšnjih leta 2012 za to mesto spopadali samo trije kandidati, jih bo zdaj devet, trikrat več torej. Prav toliko kandidatov se je za predsedniško funkcijo merilo leta 2002.

16 SLOVENIJA

Interpelacija proti Klemenčiču

V SDS so vložili interpelacijo zoper delo in odgovornost ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki je zavrl preiskavo milijarde evrov iranskega denarja, opranega prek NLB, resor pa vodi po ideoloških merilih. Podatki kažejo, da je zelo dobro poskrbel za družinske finance.

38 INTERVJU

Dr. Milan Zver

»Pri reševanju obmejnih vprašanj moramo biti strpni in odločni. Medtem ko očitamo Hrvaški, ki ne priznava odločitve sodišča, ta je celo njej v prid, mi je hrvaška poslanka v evropskem parlamentu zabrusila, da tudi mi ne spoštujemo prava EU, če pa smo sodelovali z Iranom in njihovo banko, ki je bila pod embargom. In ima prav, pri tem smo kršili kar nekaj evropskih pravil.«

44 TELEGRAF

Dr. Blaž Vodopivec

»To je nesposobna koalicija statusa quo. Omogočila je štiri leta predaha korupcijskim omrežjem, ki dejansko obvladujejo Slovenijo in jih je kriza precej potolkla. Ta koalicija ni potegnila niti ene poteze, ki bi posegla v škodljive vzorce tovarišijskega kapitalizma. Sami predvolilni bombončki in kitenje s tujim prejem.«

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

C.R.

nazaj na vrh