V reviji Demokracija: Slovo večnega režimskega sindikalista Dušana Semoliča, ki je nasprotoval demokratizaciji!

  • Napisal  C. R.
Dušan Semolič Dušan Semolič Foto: UV

Dolgoletni predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je nedavno tudi uradno odšel v pokoj, kar je sicer napovedal že lani. Osmega avgusta letos je dopolnil sedemdeset let, osrednjo sindikalno zvezo pa je skupno vodil kar 26 let.

V Prvačini v Vipavski dolini rojeni magister pravnih znanosti je začel svojo kariero v podjetju Intertrade, ki je bilo povezano z Udbo oz. SDV.

Član CK ZKS in RK SZDL

V drugi polovici osemdesetih let je bil član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, leta 1990 pa je bil na prvih demokratičnih volitvah izvoljen za delegata oz. poslanca Socialistične stranke Slovenije (naslednice SZDL). Kot je znano, so se socialisti leta 1994 pridružili liberalnim demokratom, Semolič pa se je kasneje zbližal s SD.

Še pred osamosvojitvijo Slovenije pa je postal šef ZSSS, naslednice Zveze sindikatov Slovenije, ene od družbenopolitičnih organizacij prejšnjega režima. V juniju 1991 je tik pred osamosvojitvijo pripravil pred parlamentom javno sindikalno manifestacijo, uperjeno proti Demosovi vladi. Takrat je izrekel znane besede: »Vreme je z nami, bogovi so z nami, le vlada ne ve kam in kako.« Leta 1997 je prvič postal državni svetnik, sedaj se mu izteka njegov četrti mandat v Državnem svetu RS.

Želja po spremembah

Zamenjava na vrhu ZSSS se je uradno zgodila v sredo, 4. oktobra, ko so delegati ZSSS na kongresu potrdili novo predsednico Lidijo Jerkič. Nagovoril pa jih je tudi dosedanji predsednik Semolič. V uvodnem nagovoru je poudaril, da si bodo še naprej prizadevali za dostojno življenje slehernega delavca. Za to delavec po njegovih besedah v prvi vrsti potrebuje delo, a ne kakršnega koli...

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh