V reviji Demokracija: Predsedniško predvolilno soočenje! Vsem predsedniškim kandidatom smo zastavili deset vprašanj!

Vsem predsedniškim kandidatom oziroma kandidatkam smo poslali deset istih vprašanj. Vsem predsedniškim kandidatom oziroma kandidatkam smo poslali deset istih vprašanj. Foto: Demokracija

Za funkcijo predsednika ali predsednico republike se na letošnjih volitvah poteguje kar devet kandidatov oziroma kandidatk: Suzana Lara Krause, Angelca Likovič, Maja Makovec Brenčič, Boris Popovič, Andrej Šiško, Marjan Šarec, Borut Pahor, Ljudmila Novak in Romana Tomc.

Žreb je določil naslednje zaporedne številke kandidatov v prvem krogu predsedniških volitev: 1. Suzana Lara Krause, 2. Angelca Likovič, 3. Maja Makovec Brenčič, 4. Boris Popovič, 5. Andrej Šiško, 6. Marjan Šarec, 7. Borut Pahor, 8. Ljudmila Novak in 9. Romana Tomc. Vsem predsedniškim kandidatom oziroma kandidatkam smo zato poslali deset istih vprašanj.

Skupna vprašanja za vse predsedniške kandidate oziroma kandidatke!

1. Zakaj ste se odločili kandidirati za predsednika oziroma predsednico republike?

2. Ali je za vas arbitražni sporazum o meji med Slovenijo in Hrvaško in nato razsodba arbitražnega sodišča v Haagu o tem za Slovenijo uspeh ali neuspeh?

3. Kdo je odgovoren za pranje iranskega (terorističnega) denarja v državni NLB? Se strinjate, da morajo odgovorni za ta bančni kriminal kazensko odgovarjati?

4. Slovenija ima dvojna merila v primeru delovanja pravne države. Kako komentirate dejstvo, da je Igor Bavčar v zaporu zaradi pranja denarja v primeru Istrabenz, Zoran Janković pa se nam smeje v obraz, in to kljub očitkom, naj bi bil prejemal podkupnine, zahteval spolne usluge itd.? In da se t. i. balkanski bojevniki še danes svobodno sprehajajo po Ljubljani?

5. Ali menite, da je slovenska tranzicija neuspešna? Bi morali izvesti lustracijo oz. prepoved delovanja na javnih funkcijah vsem tistim, ki so v času komunističnega režima kršili človekove pravice?

6. Skoraj dve leti že Cerarjeva vlada krši slovensko ustavo z diskriminacijo otrok v zasebnih osnovnih šolah, katerih starši morajo doplačevati za šolanje, ker država programa ne financira 100-odstotno, kot je odločilo ustavno sodišče. Kaj menite o manevru vladajoče koalicije, ki želi s spremembo ustave obiti odločitev ustavnega sodišča o financiranju šolstva?

7. Ali podpirate ideje nekaterih, da bi lahko tudi istospolni partnerji posvojili otroke? Ali ste proti? Zakaj?

8. Ali se zavzemate za zavarovanje življenja nerojenega otroka? Ali podpirate splav? Zakaj?

9. Komu bi v središču Ljubljane raje postavili spomenik: Milanu Kučanu ali Jožetu Pučniku?

10. Zakaj naj volivci na prihajajočih predsedniških volitvah volijo prav vas?

Odgovore vseh predsedniških kandidatov oziroma kandidatk si lahko preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh