V reviji Demokracija: Bo Romana Tomc slovenska Kolinda? NLB in milijonske provizije! Intervjuja: dr. Jože Duhovnik in Bojan Požar!

  • Napisal  Demokracija
V reviji Demokracija: Bo Romana Tomc slovenska Kolinda? NLB in milijonske provizije! Intervjuja: dr. Jože Duhovnik in Bojan Požar! Foto: Demokracija

Vabljeni k branju nove revije Demokracija! »Najboljše rešitve se sprejemajo v sodelovanju in ob spoštovanju,« je jasna Romana Tomc, kandidatka največje opozicijske stranke SDS na predsedniških volitvah. Kot prihodnja predsednica republike obljublja, da bo »kot moralna, politična avtoriteta spoštovala vse«. V Demokraciji razkrivamo nove podrobnosti pranja denarja v NLB, s tem povezane milijonske provizije in zakaj je potrebno zavrniti zakon o drugem tiru. Objavljamo intervjuja z dr. Jožetom Duhovnikom in Bojanom Požarjem.

Kdo bo novi predsednik republike, ki bo pred nastopom funkcije izrekel pred državnim zborom naslednjo prisego: »Prisegam, da bom spoštoval(a) ustavni red, da bom ravnal(a) po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval(a) za blaginjo Slovenije.« Bo to Romana Tomc, kandidatka največje opozicijske stranke SDS? Spodobilo bi se, da Slovenija končno dobi prvo predsednico in voditeljico države brez komunistične preteklosti. Predsednico, ki bi nadaljevala delo Jožeta Pučnika, enega od idejnih očetov slovenske osamosvojitve. Nekateri Tomčevo primerjajo celo s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović, tudi po njeni zunanji lepoti.

Najvišji politični funkcionar

Prevečkrat se pozablja na dejstva in se namenoma zmanjšuje pomembnost funkcije: predsednik Republike Slovenije je namreč najvišji politični funkcionar v Sloveniji, ki »predstavlja Republiko Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil« (102. člen Ustave Republike Slovenije). V 107. členu Ustave RS so zapisane njegove pristojnosti: predsednik republike razpisuje volitve v državni zbor, razglaša zakone, imenuje državne funkcionarje (!), kadar je to določeno z zakonom, postavlja in odpokliče veleposlanike in poslanike republike (!) in sprejema poverilna pisma tujih diplomatskih predstavnikov, izdaja listine o ratifikaciji, odloča o pomilostitvah (!), podeljuje odlikovanja in častne naslove, opravlja druge zadeve, določene s to ustavo. Na zahtevo državnega zbora mora predsednik republike izreči mnenje o posameznem vprašanju.

Kandidati še zbirajo podpise

Volitve predsednika republike bodo potekale v nedeljo, 22. oktobra, predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je napovedal tudi že drugi krog volitev, ki bo zgodil v nedeljo, 12. novembra.

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA!

UVODNE STRANI

7      Dogodek:Ob 90. obletnici nastanka Tigra

8      Pogled: Izobraževanje za slovensko identiteto

9          Kolumna:Priklanjanje barbarstvu

POLITIKA

10       NLB: Pralnica iranskega denarja sumljivega izvora

16       Romana Tomc: »Za spoštovanje in sodelovanje!«

20       Nerazumevanje kapitalizma in neodgovorna naivnost

SLOVENIJA

22       Na referendumu bomo odločali za korupcijo ali proti njej!

26       Obrambni sindikati proti predlogu nove zakonodaje

29       Alternativni študij in slovenska identiteta

32       Z oktobrom višje oskrbnine v domovih

36      Slovenci v Porabju so na robu preživetja

INTERVJU

38       Dr. Jože Duhovnik

44       Bojan Požar

DOM IN SVET

52       Nemška kanclerkaMerklova naproti četrti zmagi

54       Vprašljiva izvedba katalonskega referenduma o neodvisnosti

56       Levičarski aktivisti proti Damjanoviču

OGLEDALO

58       Film: Košarkar naj bo

60       Avtomobilizem: Mazda CX-5 CD175 AT AWD revolution top

62       Zanimivosti:Akcija Zamenjaj in prihrani

64       Prosti čas: Diplomatska regata v Izoli

66       Promenada: Dobrodelni koncert Vrtnica

68       TV-kuloar: Besedo drugorazrednim

70       Kronika časa: »Ljubljanska deklaracija«

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10       POLITIKA

NLB: Pralnica iranskega denarja sumljivega izvora

V NLB se je v letih 2009 in 2010 oprala milijarda evrov sumljivega iranskega izvora. Slovenski politični vrh je bil s tem seznanjen in ni ukrepal. To so bili: Pahor, Türk, Križanič, Zalar in Kresalova, nato še Plausteiner, Klemenčič, Praprotnik, Goršek, Borak in Kranjec.

16       SLOVENIJA

Romana Tomc: »Za spoštovanje in sodelovanje!«

»Najboljše rešitve se sprejemajo v sodelovanju in ob spoštovanju,« je jasna Romana Tomc, kandidatka največje opozicijske stranke SDS na predsedniških volitvah. Kot prihodnja predsednica republike obljublja, da bo »kot moralna, politična avtoriteta spoštovala vse«.

38       INTERVJU

Dr. Jože Duhovnik

Projekt 2. tir je skozi 20-letno zgodovino postal spakedranščina, projekt, ki nima ne repa ne glave. Stlačili so ga skupaj, kakor se je pač dalo. Vsaka vlada doslej je skušala reševati graditev drugega tira na relaciji Divača–Koper, ker se je problema in nujnosti zgraditve zavedala.

44       TELEGRAF

Bojan Požar

Zdaj ni več nobenega dvoma, da je šlo za politično operacijo SMC. Vsi ključni akterji projekta Magna so direktno povezani s stranko SMC: premier Cerar, minister Počivalšek, župan občine Hoče-Slivnica Soršak, ekolog Jorg Hodalič in verjetno še kdo. To ne more biti naključje. Vse kaže na veliko korupcijo in vonj po denarju.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh