SMC-jeva sprenevedanja v Maxi Klubu, soočenje na Novi24TV pa so ignorirali!

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij iz sinočnjega srečanja SMC v Maxi klubu v Ljubljani. V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij iz sinočnjega srečanja SMC v Maxi klubu v Ljubljani. Foto: Polona Avanzo

Sinoči smo bili priča dvema dogodkoma, povezanima z razpravo o drugem tiru. Na Novi24TV so namreč pripravili soočenje med tistimi, ki so za zakon in tistimi, ki so proti. Povabili so tudi vladne predstavnike in predstavnike vladajoče stranke SMC. Ti se tega niso udeležili, predstavnikom državnega podjetja DRI pa so celo prepovedali sodelovanje.

Nato pa je pogovor o drugem tiru pripravil tudi lokalni odbor SMC Ljubljana, ta je bil v Maxi Klubu na Trgu republike v Ljubljani. Slednjega je celo neposredno v živo prenašal Radio Slovenija, 1. program.

Ljubljanska smetana SMC-ja

Na dogodku SMC-ja so sodelovali Mitja Bervar, predsednik državnega sveta, Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC, Jure Leben, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, Jože Mermal, predsednik uprave in lastnik BTC-ja, in Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic. Imena torej, ki so pokazala, kam sodijo politično.

Vse za lastno preživetje

Bervar, tudi nekdanji ravnatelj SNG Opera in baleta Ljubljana, je od maja letos tudi predsednik Lokalnega odbora SMC Ljubljana. SMC, ki jo vodi Miro Cerar, je sicer politično zelo vpeta v dogajanja okrog projekta drugega tira. Kako tudi ne, na tem bodo obstali ali padli, kakor je to že januarja letos napovedal njihov mecen, nekdanji predsednik države Milan Kučan in predsedujoči zloglasnemu Forumu 21. Prizadevanja SMC za izgradnjo drugega tira, ki bo močno preplačan, če bo obveljal, so nato, prostovoljno ali manj prostovoljno, podprli tudi nekateri direktorji, med njimi tudi Mermal iz BTC, ki velja za enega največjih tajkunov v državi. Že 15. septembra pa so člani in članice, vključno s Cerarjem in Bervarjem pripravili plehki sprevod skozi središče Ljubljane, na srečanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, vsi skupaj pa so to poimenovali kot podporo projektu 2. tir. Da izgradnjo podpira tudi prosluli Janković, ne čudi, tudi od tega je odvisno njegovo preživetje, predvsem sodno. Ob Cerarju pa sta hodila tudi Jure Leben in Erik Kopač, manjkal je Aleksandar Kešeljević. Za slednja namreč poznavalci navajajo, da sta v tem projektu zadolžena za usmerjanje Cerarja, za Lebna pa poznavalci navajajo, da v javnosti govori le tisto, kar mu pripravijo ustrezne službe. Njegove izjave so zato pogosto zelo protislovne.

Udeležbo na soočenju so odpovedali

Nadalje so sinoči na Novi24TV pripravili soočenje o drugem tiru. Med tistimi, ki so zagovorniki zakona o drugem tiru, so bili povabljeni tudi predstavniki Družbe za razvoj investicij (DRI). Ti so sprva potrdili udeležbo, nato pa so jo nekaj ur pred snemanjem oddaje odpovedali. Na Novi24TV so ob tem sporočili, da so udeležbo po njihovih, sicer neuradnih podatkih odpovedali po neposrednem navodilu Jureta Lebna, državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo (člana SMC). Soočenje je bilo sicer zelo zanimivo, mnenja so se zelo kresala, razprave so bile žolčne.

Iz soočanja na Novi24TV jasna sporočila

Na soočenju so sodelovali Zvone Černač (predsednik Odbora za infrastrukturo in prostor pri Strokovnem svetu SDS), Aleš Primc (predsednik stranke Glas za otroke in družino - GOD), Jože Duhovnik (profesor na Fakulteti za strojništvo in predstavnik pobudnikov za referendum), Gašpar Gašpar Mišič (kot nekdanji predsednik uprave Luke Koper) in Janez Sušnik (predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije – ZDUS). Predstavnikov SMC, čeprav so obljubili, da bodo prišli, ni bilo. Tako ni bilo nikogar niti iz DRI niti iz SMC. Sporočilo ostalih pa je bilo, da bo drugi tir po tem zakonu dvakrat preplačan, da je drugi tir popolnoma neprimeren in bo močno vplival na položaj davkoplačevalcev, tudi upokojencev, in da si državljani ne zaslužimo novega TEŠ 6, negospodarne in prevrednotene investicije, temveč moderno progo za normalno ceno.

Iz pogovora SMC v Maxi Klubu spuščanje megle

Iz ljubljanskega srečanja SMC, ki ga je glede na objave na Twitterju v živo prenašal tudi Radio Slovenija, 1. program, pa smo prejemali sporočila, kot so, da drugi tir Slovenija potrebuje. Kot da tega ne bi sicer vedeli. Leben je pri izgradnji obljubljal, da bosta vsak porabljen evro nadzirala Evropska komisija in Evropska investicijska banka, za dodaten nadzor pa bo zadolženih še devet predstavnikov civilnega gibanja. Za navedbe o nadzorih iz EU vemo, da to ni res, devet predstavnikov pa bo tako izbranih glede na vladajočo politično pripadnost. Prav ničesar pa ni bilo rečenega na to, koliko bo drugi tir stal in za koliko bo preplačan.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij iz sinočnjega srečanja SMC v Maxi klubu v Ljubljani. Z njimi je bila tudi Maja Makovec Brenčič (v rdeči obleki), njihova kandidatka za predsednico države.

nazaj na vrh