Škandalozno: Fišer oproščen zlorabe položaja v zadevi Škrlec, Zalarja znova ni bilo na sodišče

  • Napisal  B.S.
Zvonko Fišer Zvonko Fišer Foto: Matic Štojs

Okrajno sodišče v Novem mestu je nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja oprostilo očitkov o zlorabi položaja pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Soobdolženega v zadevi, nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja tudi danes ni bilo na sodišče, zato je bil iz postopka izločen.

Sodišče je na današnjem naroku izpeljalo praktično celotno glavno obravnavo, od Fišerjevega zagovora do zaključnih besed in razglasitve sodbe. Še pred tem je sodnica Melita Perko zavrnila vse predloge za pridobitev nekaterih dodatnih listin, kot tudi za zaslišanje nekaterih prič, saj je, kot je dejala, iz pisnih listin, ki jih ima sodišče, dejansko stanje dovolj dobro razjasnjeno.

V razglasitvi ustne sodbe je sodnica menila, da je treba Fišerja oprostiti, ker mu ni mogoče dokazati naklepa storiti kaznivo dejanje zlorabe položaja, prav tako ne naklepa Škrlecu pridobiti nepremoženjsko korist, kar mu je očitalo tožilstvo. Dejala je, da vsaka kršitev postopka še ne pomeni zlorabe položaja. Tožilstvo je na razsodbo napovedalo pritožbo.

Danes bi moralo sodišče izpeljati tudi sojenje soobdolženemu v isti zadevi, nekdanjemu pravosodnemu ministru Zalarju, a tega tudi danes ni bilo na sodišče. Sodnica ga je zato izločila iz postopka in določila, da bo zanj postopek izpeljala posebej. Izdala je tudi odredbo za Zalarjevo prisilno privedbo, ki pa jo je preklicala po tem, ko ji je Zalarjev odvetnik Emil Zakonjšek zagotovil, da se bo Zalar zagotovo udeležil naroka, ki je razpisan za 8. januar. Kot je namreč dejal, naj bi bil Zalar, ki se več narokov ni udeležil že v Ljubljani, iz katere je bilo sojenje preneseno v Novo mesto, do 30. decembra na službenem potovanju v Makedoniji.

Po razglasitvi oprostilne sodbe je Fišer za STA izrazil zadovoljstvo. Sodišče je po njegovi oceni sprejelo praktično vse teze obrambe, sodba pa po njegovih besedah dokazuje, da je bil celoten postopek nepotreben in da "je imel verjetno drug namen, kot je namen tovrstnih postopkov".

V današnjem zagovoru je Fišer sicer priznal, da je postopek imenovanja Škleca tik pred imenovanjem nove vlade leta 2012 izpeljal s kombiniranjem dveh različnih postopkov - najprej so imenovanje vodili po postopku za imenovanje javnega uslužbenca, po pritožbi ene od prijavljenih in imenovanju Škrleca za višjega tožilca pa so ga dokončali po postopku za dodelitev tožilca. Fišer je danes dejal, da je bil prepričan, da je takšno kombiniranje mogoče.

Tožilka Manja Prezelj pa je nasprotno v zaključni besedi opozorila, da sta nezakonitost kombiniranja dveh postopkov, ki morata sicer potekati ločeno, ugotovila tako upravno sodišče kot Državnotožilski svet in nadzorna komisija ministrstva za pravosodje. Ocenila je, da v primeru Fišerja, ki je prava uka stranka in naj bi celo sam sodeloval pri pripravi zakona o državnem tožilstvu, ni mogoče izgovarjati na zmoto v razlagi zakona.

Odločitve sodišča Prezljeva po razglasitvi sodbe za STA ni želela komentirati.

Je pa bilo zato veliko odzivov na družbenih omrežjih. Predsednik SDS Janez Janša je tako na twitterju zapisal: »A bejž no? Znanega dne na znan način za znano nagrado in koristi - pa da ni dokaza za Fišerjevo krivdo??? #krivosodje #prvorazredni #Novič#Patria«

Podobno je zapisal dolgoletni raziskovalni novinar Vinko Vasle: FAK (E)T NEWS št. 1: Zvonko Fišer je bil oproščen obtožbe o zlorabi položaja. Gre za znan dogodek na znanem kraju z znanimi akterji. Kar pomeni, da zlorabe ni skrival, ni pa to delal naklepno, ampak zavestno. Pravosodni Klemenčič mu je že čestital.

Novinar in urednik Bojan Požar pa: Primer "Škrlec", danes na sodišču v Novem mestu: * Zvonko Fišer oproščen * @AlesZalar spet ni bilo na sodišče. Sodnica Melita Perko ob Fišerju dejala: Vsaka kršitev postopka še ne pomeni zlorabe položaja. Kot nekoč pokojna tožilka Zdenka Cerar: Ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje.

In to kljub temu, da je definicija korupcije v tem primeru nedvomno izpolnjena. Pa tudi o znamenitih indičnih sodbah tu ni govora So pač

B. S.

nazaj na vrh