Škandalozna komunistična represija: Thompsonov koncert dokončno prepovedan! Čas je za upor!

Slovenska oblast postaja čedalje bolj "ljudska" - prepoveduje koncerte in se hkrati zadolžuje. Čas je za državljanski upor! Slovenska oblast postaja čedalje bolj "ljudska" - prepoveduje koncerte in se hkrati zadolžuje. Čas je za državljanski upor! Foto: Roberta F. / Wikipedia

Malo po enajsti uri je državna tiskovna agencija STA sporočila stališče Upravne enote Maribor, da je koncert Thompsona, napovedan za soboto, 20. maja, v Festivalni dvorani Lent v Mariboru, prepovedan. Pritožba je možna v treh dneh po odločbi, organizator Milan Trol pa je že napovedal, da se bo na odločitev pritožil. Kljub temu pa skoraj ni možnosti, da bi Upravna enota Maribor svojo odločitev spremenila.

Kot je znano, je Policijska uprava Maribor že pred dvema dnevoma predlagala UE Maribor prepoved koncerta, domnevno zaradi »varnostnih tveganj«. UE je »priporočilo« upoštevala in danes koncert tudi uradno prepovedala. Zanimivo je, da je tridnevni rok za pritožbo možen prav do sobote, ko naj bi se koncert v zasebnih (!) prostorih izvršil, a vse to je očitno le formalnost.

Ključno pa je nekaj drugega. Že zdavnaj je namreč nestrinjanje s koncertom izrazil mariborski župan Andrej Fištravec, nedavno pa so se proti Thompsonu izrekli tudi vsi trije ključni možje slovenske politike: predsednik DZ Milan Brglez, predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar. Kot je poročal Večer, so iz Pahorjevega kabineta glede Thompsona sporočili naslednje: »Predsednik republike ni poznavalec glasbe Marka Perkovića Thompsona. Njegova politična stališča pa so mu znana in jih zavrača. Odgovornost organizatorjev koncerta je, da poskrbijo za javni red in mir in zagotovijo, da ne pride do nobenih izjav ali ravnanj, ki bi bila v nasprotju z našimi zakonskimi in ustavnimi vrednotami.« Iz Cerarjevega kabineta pa so sporočili, da predsednik vlade obsoja vsakršni sovražni govor. »Premier ne podpira koncertov ali zborovanj, katerih namen je širjenje sovraštva in sovražnega govora.« Povedano drugače: Cerar je koncert že vnaprej obsodil kot valilnico sovraštva. Brglez pa je dejal, da je koncert, reci, beri, piši, »absolutno neprimeren in nesprejemljiv, ker v svojih pesmih poveličuje ustaški režim in ker njegove pesmi v veliki meri spodbujajo nestrpnost do ne-Hrvatov«. Da, prav ste prebrali.

Kot je znano, je že pred časom koncertu javno nasprotovanje izrazila tudi Zveza združenj borcev za vrednote NOB. Publicist Tomaž Štih pa je sinoči objavil sporočilo, ki ga je na Facebooku objavila Mojca Pašek Šetinc, češ da so naši organi koncert že prepovedali zaradi netenja nestrpnosti in sovraštva. Očitno je bila ta odločitev sprejeta med »strici iz ozadja« že zdavnaj, sedaj pa so jo le formalizirali – čakali so le do trenutka, ko bodo razprodane vse vstopnice in ko je za koncert že vse pripravljeno. Kot pravi Štih, je bilo v tujini prodano vsega skupaj 28 vstopnic, tri od njih je kupil sam, kar pomeni, da bi s Hrvaške prišlo največ 25 ljudi. Mariborska policija se namreč sklicuje prav na domneven naskok več tisoč radikalcev s Hrvaške.

Zakaj je Thompson tako sporen za tranzicijsko levico? Ne zato, ker bi poveličeval ustaštvo – v resnici ga sploh ne poveličuje. Poudarja pa domoljubje in krščansko prepričanje, to stališče pa izraža v popkulturnem jeziku, za katerega se je zdelo, da ima nad njim monopol le t. i. mlada levica oz. kulturni marksizem. Mimogrede, prav Marko Perković Thompson je tudi sam veteran hrvaške domovinske vojne. Ali kot je na FB zapisal že omenjeni Tomaž Štih: »Zakaj so glave ostale v letu 1945? Ker jih oblast vsako leto hrani s to ideologijo preko medijev, proslav in izganjanja notranjih sovražnikov. To pa počne zato, ker je to ključna podlaga za sedanji gospodarski model in prerazdeljevanje denarja v državi. Kdor uspe izstopiti iz tega vidi, da je cesar gol in da ekonomsko- socialni modeli, podedovani iz titoizma ne delujejo. In s tem postane ustaš, domobranc...in potem ti vsega hudega navajeni heavy metalci vijejo rokice ob dveh stihih in grejo naprej poslušat death metal o masakrih. Tako dobro so jih izprali...«

Skratka, gre za še eno škandalozno odločitev v duhu komunistične represije. Namesto da bi se naša država ukvarjala z uveljavljanjem razvoja, gospodarske pobude in splošne blaginje, se še vedno ukvarja s preganjanjem imaginarnih domobrancev in ustašev, ki jih v resnici sploh ni. Mimogrede, »ljudska« oblast je koncert skupine Laibach prepovedala daljnega leta 1983. Lahko se vprašamo, kdaj bo konec te rdeče stekline oz. »antifa« psihoze? Medtem namreč vlada uvaja sporen zakon o Sovi, grozi predlagateljem referenduma o drugem tiru, sposobni ljudje pa bežijo iz države, v katero se ne bodo več vrnili. Tudi zato je sedaj skrajni čas, da se Slovenci združimo v državljanski upor proti sedanji »demokraturi«, ki so nam jo vsilili stari centri moči.

V nadaljevanju objavljamo celotno poročilo STA:

Mariborska upravna enota prepovedala sobotni koncert Thompsona

Upravna enota Maribor je ugodila predlogu Policijske uprave (PU) Maribor in prepovedala sobotni koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkoviča - Thompsona v Festivalni dvorani Lent. Policija je izrek prepovedi dogodka odgovornim v ponedeljek predlagala, ker informacije, s katerimi razpolagajo, kažejo na povečano varnostno tveganje.

Na odločitev je mogoča pritožba v treh dneh, ki jo je organizator koncerta Milan Trol že napovedal, vendar pa ta ne zadrži izvršitve odločbe prvostopenjskega organa. O pritožbi bo v roku treh dni po prejemu pritožbe odločalo ministrstvo za notranje zadeve.

Kot je danes znova povedal vodja oddelka za splošne policijske naloge na mariborski policijski upravi Darko Lamot, so na podlagi pridobljenih informacij in zaznav dogodkov ocenili, da so izpolnjeni zakonski pogoji za tak ukrep, saj informacije kažejo na povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj.

Policija je dolžna vzdrževati javni red na javnih prireditvah, zato v povezavi z vsako javno prireditvijo spremlja varnostne razmere. Tako je ravnala tudi v tem primeru in med drugim pridobila informacije v povezavi s prodajo vstopnic za koncert preko spletnih ponudnikov na Hrvaškem in v Avstriji, so dodali.

Po njihovi presoji kaže na utemeljeno verjetnost, da bi se koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti istega glasbenika prepovedani, oziroma se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške. Organizator nima vpogleda v kategorijo obiskovalcev, v smislu ogroženosti reda na prireditvi, tako doma kot v tujini.

Ob tem so policisti seznanjeni tudi z informacijami o shodu nasprotnikov koncerta, kar po njihovem mnenju še dodatno povečuje varnostno tveganje.

Lamot je še dodal, da je policija v predlogu sledila izključno interesu zagotavljanja varnosti, zato je namigovanja, ki se v tej zvezi pojavljajo v javnosti, zavrnil kot neupravičena in popolnoma brezpredmetna.

Načelnica mariborske upravne enote Ksenija Klampfer je pojasnila, da so ob torkovem soočenju vseh strani skrbno presojali vse dokaze in tehtali med ustavno pravico združevanja ter na drugi strani razlogi, ki jih je navedla policija. "Pri odločitvi je pretehtalo dejstvo, da bi posledice, ki bi nastale, če bi do kaznivih dejanj na prireditvi prišlo, bile bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve.

Koncert Thompsona v Mariboru je že ob napovedi dogodka sprožil številne pomisleke, med drugim pri županu Andreju Fištravcu. Kot je danes dejal za STA, si je oddahnil, da je država s prepovedjo koncerta ukrepala v skladu z zmožnosti, ki jih ima. "Tudi sam sem bil namreč v zadnjih mesecih deležen številnih pritiskov, da naj glede koncerta ukrepam, pa to sploh ni v moji pristojnosti," je dejal župan. Dodal je, da je koncert sprožil številne odzive, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše.

Bolj kot se je dogodek bližal, več je obsodb, pa tudi tistih, ki menijo, da je prepoved neprimerna. Da bo tudi ta zgodba dobila politično noto, se napoveduje že s tem, da je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims, sicer poslanec opozicijske SDS, za četrtek sklical nujno sejo komisije, na kateri bo edina točka prav obravnava varnostnih razlogov za prepoved koncerta.

Organizator koncerta danes za odziv ni bil dosegljiv, a že ves čas poudarja, da gre le za glasbeni dogodek. Lastnik dvorane, kjer naj bi koncert potekal, Stojan Auer je po današnji odločitvi znova opozoril na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, saj je prepričan, da so bile te kršene. "Kot absolvent magisterija diplomatskih ved pa pričakujem, da se bo ustrezno odzvalo ustavno sodišče z izdajo začasne odredbe za koncert," je za STA dejal Auer.

Po poročanju spletnega Večera, ki povzema portal Vijesti.hr, je Thompson jezen na slovensko policijo. "Če mi prepovejo koncert, se bom obrnil na predsednico," je naslov članka, ki so ga v torek objavili na portalu. Kot poročajo, glasbenika moti, da ga skušajo prikazati kot negativca. "Vsakdo, ki je poslušal moje skladbe, ne more najti v njih ničesar takega, za kar me obtožujejo," je povedal glasbenik in napovedal, da bo o prepovedi koncerta obvestil hrvaško diplomacijo.

Objavljamo pa tudi stališče Krščanskega foruma SDS:

Krščanski forum SDS: Grozeča znamenja represije

Krščanski forum SDS je ob novici, da je Upravna enota Maribor izdala sklep o prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona, razočaran nad takšno odločitvijo. Ne pa tudi presenečen, saj so se že vse od prve napovedi koncerta vrstili pritiski, da se koncert prepove. Ti pritiski so prihajali tudi z najvišjih političnih vrhov in spominjajo na čase, za katere smo mislili, da so že zdavnaj mimo – pa očitno temu ni tako.

Stališče policije, da na koncertu v zasebnih prostorih (!) ne more zagotoviti varnosti, je dejansko sprenevedanje, še posebej spričo dejstva, da ob napadu levičarskega huligana na novinarko Demokracije Petro Janša policija sploh ni posredovala, njeni nadaljnji postopki pa kažejo, da bolj ščiti napadalca kot napadeno. Kar je škandalozno početje.

Obtožbe, da je Marko Perković Thompson ustaš, nacionalist in da neti sovraštvo, temeljijo na lažni propagandi, zato Krščanski forum SDS na takšno propagando ne pristaja. Thompson v svojih besedilih poudarja vrednote, kot so domoljubje, vera in družina, njegova besedila pa izražajo avtorjevo krščansko usmeritev. Zato smatramo prepoved koncerta kot dejanje sovraštva do vere. Za Slovenijo je zato takšna odločitev Upravne enote Maribor sramotna, še bolj sramotni pa so pritiski Zveze združenj borcev za vrednote NOB ter vodilnih politikov, ki na ta način iščejo alibi za svoje slabo vladanje in s tem dodatno spodbujajo beg mladih in sposobnih Slovencev v tujino, medtem ko se družbeni prostor v Sloveniji vse bolj oži in zapira.

KF SDS

nazaj na vrh