Pred preiskovalno komisijo o bankah bosta pričala vidna člana SD Franci Križanič in Dejan Židan

  • Napisal  SDS, B.S.
Komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu Komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu Foto: Matic Štojs

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar, bo jutri zaslišala nekdanjega finančnega ministra in člana SD Francija Križaniča ter predsednika SD Dejana Židana.

Franci Križanič je zasedal mesto finančnega ministra v času vlade Boruta Pahorja. V zvezi z drugo sanacijo bančnega sistema je Križanič v eni izmed kolumn v časopisu leta 2016 zapisal, da so bile slabe terjatve, na katerih je temeljila sanacija, izračunane na podlagi fiktivnih in zgrešenih predpostavk, leta 2015 pa je kot poslanec v državnem zboru zagovarjal stališče, da se manjšinskim delničarjem in lastnikom podrejenih obveznosti vrne tisto, kar je njihovega v bankah.

Danes vemo tudi, da je bil Križanič kot del političnega vrha poleg predsednika države dr. Danila Türka, predsednika vlade Boruta Pahorja, zunanjega ministra Samuela Žbogarja, notranje ministrice Katarine Kresal, direktorja policije Janka Gorška in svetovalca pri predsedniku republike Darka Lubija seznanjen s pranjem denarja, ki je dobre dve leti neovirano potekalo v Novi ljubljanski banki.

Urad za preprečevanje denarja pod vodstvom Andreja Plausteinerja je Sovo o sumljivih transakcijah na iranskih računih pri NLB uradno obvestil šele dobro leto in pol po tem, ko je iranski državljan že odprl račun v NLB, Sova pa je politični vrh obvestila še nekaj mesecev kasneje. Ob tem je potrebno poudariti, da je  Urad za preprečevanje pranja denarja pod ingerenco ministrstva za finance, minister za finance pa je bil nihče drug kot Franci Križanič, ki je v svojem kabinetu imel za svetovalca zaposlena Draga Isajlovića in Tomislava Malnariča, o katerih so mediji že zapisali, da sta nekdanja udbovca.

Kljub navedenim dejstvom pa je Križanič pred meseci v eni izmed oddaj Tarča na TV Slovenija vehementno zatrjeval, da o pranju denarja ni vedel nič.

Spomnimo se tudi Križaničevih izjav v času njegovega ministrovanja, da se bo Sloveniji finančna pomoč, ki smo jo namenili Grčiji v času hude gospodarske in finančne krize, zagotovo povrnila. »Sam izračun, koliko bomo dobili nazaj, bo precej kompliciran, a na koncu nobena od držav, ki bo sodelovala pri pomoči Grčiji zaradi tega ne bi smela imeti izgube,« je zatrdil leta 2010.

Nekdanji finančni minister je znan tudi kot eden največjih nasprotnikov davčnih oaz, pred časom pa so novinarji odkrili, da je tudi sam vlagal denar v davčne oaze, saj je od leta 2007 solastnik investicijske družbe Demifin, katere edina naložba so delnice zaprtega sklada tveganega kapitala P&S East Growth.

Kot drugi pa bo pred preiskovalno komisijo pričal še predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan. V izjavi za medije je Židan glede sanacije bank oktobra 2014 opozoril, da ljudje, ki so pripeljali do slabega stanja v slovenskih bankah, nimajo pravice voditi bank naprej. Vendar pa pri tem ni zanemarljivo dejstvo, da v državnih podjetjih in v različnih kabinetih aktualne vlade, v kateri je Židan celo podpredsednik, sedijo mnogi nekdanji bankirji, ki so izkopali globe luknje v slovenskih bankah, za imenovanje na svoje pozicije pa so potrebovali tudi podporo članov vlade Mira Cerarja.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje na TV Slovenija 3 od 10. ure dalje.

Vir: sds.si

nazaj na vrh