Islamska država prevzela odgovornost za napada v Španiji

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Benjamín Núñez González/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Po smrtonosnem napadu s kombijem v središču Barcelone v četrtek popoldne je ponoči v bližnjem kraju Cambrils prišlo do novega napada z avtomobilom, pri čemer je bilo ranjenih sedem ljudi. Sledil je spopad med policisti in petimi napadalci, pri čemer so bili slednji ubiti. Nekateri so imeli na sebi pas z eksplozivom, je sporočila policija.

Kot poroča francoska tiskovna agencija, je do napada v Cambrilsu, ki leži kakih 120 kilometrov južno od Barcelone, audi A3 zapeljal v množico pešcev in jih šest ranil, od tega enega huje. Povozil je tudi policista.

Po poročanju lokalnih medijev so napadalci pobegnili policijski patrulji, ki jih je hotela preveriti, pri tem pa so med begom skušali zadeti čim več pešcev. Policija se je podala v lov za njimi, napadalci pa so med begom izgubili oblast nad vozilom, ki se je prevrnilo.

Vnel se je spopad s policijo, pri tem pa je bilo ubitih vseh pet napadalcev v avtomobilu. Policija domneva, da je bil tudi to teroristični napad in da je bil povezan z napadom v Barceloni.

Španski premier Mariano Rajoy je v četrtek prekinil dopust in obiskal prizorišče zadnjega terorističnega napada Islamske države v Evropi, Barcelono ter razglasil tri dni žalovanja za 13 smrtnimi žrtvami napada, v katerem je bilo tudi več kot 100 ranjenih. Med žrtvami so po poročanju tiskovne agencije AFP ljudje iz 18 držav.

Tiskovni predstavnik španske policije je sporočil, da so med žrtvami poleg Špancev še Francozi, Nemci, Nizozemci, Argentinci, Venezuelci, Belgijci, Avstralci, Madžari, Perujci, Romuni, Irci, Grki, Kubanci, Makedonci, Kitajci, Italijani in Alžirci. Uvodoma ni bilo znano, kdo od njih je mrtev in kdo ranjen.

Mariano Rajoy je napovedal, da bodo španske zastave visele na pol droga do polnoči v nedeljo in dejal, da Španci niso združeni le v žalovanju ampak tudi v odločnosti, da premagajo tiste, ki jim želijo odvzeti vrednote in način življenja.

Španija je, po njegovih besedah, dobro seznanjena z absurdno in iracionalno bolečino, ki jo povzroča terorizem. Španci so se pol stoletja soočali s terorizmom baskovske skupine ETA, ki je orožje in bombe odložila leta 2011, do takrat pa pobila skoraj 800 ljudi.

"Terorizem se lahko premaga le z institucionalno enotnostjo, policijskim sodelovanjem, preventivnimi ukrepi, mednarodno podporo in trdno odločenostjo za obrambo vrednot civilizacije," je dejal Rajoy in dodal, da je terorizem globalna grožnja, zaradi česar mora biti tak tudi odgovor.

Španija ima podporo mednarodne skupnosti na čelu z ZDA, kjer je predsednik Donald Trump namigoval, da bi bilo potrebno teroriste pobijati z naboji, namočenimi v prašičjo kri. Podpredsednik ZDA Mike Pence med obiskom Paname tega ni namigoval, je pa obljubil vso pomoč ZDA Španiji po tem najhujšem terorističnem napadu od leta 2004.

"Radikalni islamski terorizem je ena največjih groženj, s katerimi se sooča svet in ZDA bodo skupaj z zavezniki našle in kaznovale odgovorne ter zbrisale to zlo z obličja zemlje," je dejal Pence.

Storilca napada, ki je v četrtek popoldne s kombijem zapeljal v množico ljudi na najbolj znani ulici katalonske prestolnice Rambla, nato pa zbežal, še vedno lovijo. Katalonske oblasti so prijele dva osumljenca. Enega je policija identificirala kot Drissa Oukabirja iz Maroka, drugi pa naj bi bil Španec iz Melille, to je španske enklave na severu Afrike. Španca iz Melille so prijeli 200 kilometrov južno od Barcelone v Alcanaru, Maročana pa na severu Katalonije v Ripollu.

Odgovornost za napad je prevzela džihadistična Islamska država, preiskava pa se nadaljuje in širi. AFP navaja besede predstavnika policije v Kataloniji Josepa Lluisa Trapera, da je kmalu po napadu v Barceloni v Alcanaru prišlo do eksplozije v kateri je umrla ena oseba. Trapero je dejal, da so teroristi v hiši mešali eksploziv in jih je razneslo.

Med poškodovanimi v Barceloni ni Slovencev, po podatkih ministrstva za zunanje zadeve pa je na širšem območju Barcelone več kot 100 slovenskih državljanov. Zunanje ministrstvo jim svetuje, da upoštevajo navodila pristojnih lokalnih oblasti in se izogibajo predelu Rambla in Plaza de Cataluna. Vsi zainteresirani državljani Slovenije pa se lahko za več informacij obrnejo bodisi na MZZ ali na veleposlaništvo Slovenije v Madridu.

 

nazaj na vrh