Dr. Janez Juhant: »Neverjetna samovolja, celo mrtve žrtve so si nekateri mimo svojcev vzeli za svojo last!«

  • Napisal  Dr. Janez Juhant
Svojci žrtev povojnih pobojev so protestirali proti temu, da se »betonsko zacementira«  pokopane žrtve Krimske jame in Mačkovca. Svojci žrtev povojnih pobojev so protestirali proti temu, da se »betonsko zacementira« pokopane žrtve Krimske jame in Mačkovca. Foto: DD

Podpisani podpiram v imenu društva Združeni ob Lipi sprave prizadevanja vseh prizadetih svojcev žrtev povojnih pomorov, ki so v pismu Komisiji Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč protestirali, da se »betonsko zacementira« pokopane žrtve Krimske jame in Mačkovca.

Nerazumljivo, da se pri nas še vedno uveljavlja polpretekla totalitarna praksa, da se stvari urejajo mimo tistih, ki so najbolj neposredno prizadeti. Tako namesto vpletenih odločajo samooklicani odločitelji, organi, komisije in službe, ne da bi mogli prizadeti skladno s človekovimi pravicami uveljavljati svoje legitimne demokratične zahteve. Nedopustno, nepietetno in nečloveško je, da se to dogaja tudi svojcem žrtev povojnih pomorov, ki so jim desetletja nasilno likvidirali njihove drage ter jim preprečili, da bi za njimi žalovali in jih dostojno pokopali. Kako je mogoča neverjetna samovolja, da so si nekateri mimo volje svojcev celo mrtve žrtve vzeli za svojo last? Vsi omenjeni bi morali po svoji dolžnosti ravnati skladno z Ustavo RS ter v demokratičnem duhu in v smislu človekovih pravic odločati v smislu legitimne želje svojcev žrtev, kakšne spomenike želijo postaviti svojim pomorjenim rojakom. Ali si v demokratični državi njeni organi smejo dovoliti in nadaljevati staro totalitarno prakso. Ali ni legitimna pravica svojcev, da po tragični usodi žrtvam omogočijo vsaj grob po volji njihovih dragih? Že tako je totalitarna preteklost njihova trupla, s tem pa tudi njihovo usodo in njihov spomin, zasula s skalami, betonom in odpadki ter uničila sledi, da bi se jih mogli človeško dostojno in poimensko spominjati. Zakaj svojcem, ki so morali prestajati damnatio memoriae, nekateri še naprej postavljajo prepreke za vsaj v danih pogojih dostojen in človeški spomin in tako žrtvam preprečujejo upravičeni pokoj?


Zato javno prosimo in pozivamo za spoštovanje volje svojcev žrtev. Neopravičljivo je torej, da se ne sprejeme in upošteva stališč svojcev ter da tako ravnanje podpirajo ali celo prakticirajo organi, ki so dolžni spoštovati demokratična načela in človekove pravice kot je omenjena Komisija in celo predstavnik Cerkve. Prosimo tudi vodstvo Cerkve na Slovenskem, da podpre stališča svojcev žrtev. Kot predsednik društva Združeni ob Lipi sprave sem že sam in smo tudi vsi v našem društvu že večkrat javno izrazili, da je treba pri teh zadevah absolutno spoštovati voljo svojcev in zato apeliramo na vse omenjene, da to upoštevajo in spoštujejo voljo svojcev. Ali nista dovolj že dva kamnita bloka v Ljubljani na Kongresnem trgu?


Zaslužni prof. dr. Janez Juhant, predsednik društva Združeni ob Lipi sprave.
Medvode 19. 9. 2017

nazaj na vrh